Čeka se "crni labud"? "Krim... Do kraja godine. Putin bi mogao da nestane..."

Ukrajina bi mogla da zauzme ruski Krim do kraja ove godine, rekao je zamenik ministra odbrane zemlje Vladimir Gavrilov.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

U intervjuu za Saj njuz u subotu, Gavrilov je izjavio da bi ono što je poznato kao "crni labud" – ili iznenadni i neočekivani događaj – moglo da donese pobedu Kijeva.

"Mislim da se Rusija može suočiti sa crnim labudom u svojoj zemlji, unutar Rusije, i to može doprineti [našem] uspehu sa Krimom", rekao je on, dodajući da postoji "i vojna opcija sa nekom vrstom kombinacije snaga , resurse i još nešto."

"Možemo zakoračiti na Krim, na primer, do kraja decembra. Moguće? Moguće. Ne isključujući da može biti tako", dodao je Gavrilov.

Na pitanje kakva bi se vrsta događaja crnog labuda mogla desiti u narednim mesecima, Gavrilov je sugerisao da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da "nestane, na primer, iz nekog razloga, fizičkog i političkog", ili da bi ruska javnost mogla da postane "razočarana" stanjem na ratištu.

Ponavljajući prethodnu izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Gavrilov je rekao da će Kijev nastaviti pregovore sa Rusijom "tek kada budu spremni da napuste naše teritorije".

Izražavajući optimizam u pogledu šansi Ukrajine, Gavrilov je izjavio: "Osećam da će do kraja proleća ovaj rat biti gotov."

Krim se odvojio od Ukrajine i glasao za pridruživanje Rusiji ubrzo nakon puča u Kijevu 2014. godine. U julu je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao da će se odbijanje "Ukrajine ili bilo koje države NATO-a" da Krim smatra delom Rusije smatrati pretnjom.

Početkom oktobra, Donjecka i Luganska narodna republika, kao i bivše ukrajinske oblasti Zaporožje i Herson, zvanično su postale deo Rusije nakon referenduma na kojima je većina lokalnog stanovništva glasala za pridruživanje.

Prošle nedelje, ruske trupe su se povukle iz Hersona, zbog zabrinutosti da bi ukrajinske snage mogle da unište obližnju branu hidroelektrane, izazivajući tako poplave koje bi mogle da izazovu smrt vojnika i civila.

Putin je krajem septembra rekao da će Moskva braniti nove teritorije "punom snagom i svim sredstvima koja su nam na raspolaganju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu