Otvorena pretnja Kini: "Oformiću vojsku plaćenika; ovde ćete doći samo preko mene mrtvog"

Sa zaštitnim šlemom na glavi i pancirkom, tajvanski milijarder Robert Cao najavio je da je spreman da plati obuku vojske koja će braniti Tajvan od Kine.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Cao, preduzetnik najpoznatiji po svojoj kompaniji za proizvodnju poluprovodnika, iznenadio je mnoge svojim ratničkim stavom, posebno jer je u mlađim godinama pokušavao da deluje kao most između skitničkog ostrva i kontinentalne Kine.

Ali 75-godišnji milijarder je sada odlučan da izgradi vojsku koja će Pekingu jasno staviti do znanja da Tajvan ima bogate pokrovitelje koji neće dozvoliti da ostrvo postane još jedan Hongkong.

Pre nego što se predomislio, Cao je dugo trošio svoje milione pokušavajući da natera Tajvan da pronađe zajednički jezik sa vladom u Pekingu. Gradio je dijalog, ali i fabrike u Kini. Družio se sa komunističkim rukovodstvom u dalekoj prestonici i držao predavanja kineskoj publici.

Kada je zemljotres razorio provinciju Sečuan 2008. godine, Cao je velikodušno prodao deo svoje umetničke kolekcije da bi pomogao žrtvama razaranja. Svojevremeno se posvađao sa tajvanskim vlastima i proveo je poslednje godine živeći u samonametnutom egzilu u Singapuru.

Zato je njegov korak još jače odjeknuo. U svom velikom govoru o osnivanju tajvanske dobrovoljačke vojske radi odbrane od kineskih pretenzija, Cao je osudio komunističke siledžije i najavio da se vratio na svoje rodno ostrvo. Ali otišao je korak dalje i rekao da daje ekvivalent od 96 miliona evra za obuku tajvanskih "građanskih ratnika", branilaca u slučaju kineske invazije.

Petina obećanih sredstava trebalo bi da ide Akademiji Kum, školi koja organizuje kurseve prve pomoći i civilne zaštite. Caov plan je da potroši 15 miliona evra za obuku civilnih snajperista, a namerava da kupi milion dronova pošto je video koliko su efikasni u sukobu u Ukrajini.

"Morao sam da se vratim da bih ljudima otkrio prirodu trenutnog kineskog režima", rekao je Cao.

"Oni su kao mafija, organizovani kriminalci pod maskom vlade. Oni će na Tajvan doći samo preko mene mrtvog", rekao je on iz svog doma u Tajpeju.

U svojoj karijeri Cao je dobro iskoristio brzi rast Kine kao svetske fabrike, a njegova korporacija Junajted majkroelektroniks (United Microelectronics Corporation) bila je važan deo ekonomske transformacije Tajvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu