Iz Crne Gore ponovo: Hitna zabrana ulaska i udaljenje ambasadora Srbije; Abazović: Očekujem da imenuju novog

Šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić danas je uputio urgenciju MUP-u Crne Gore.

Izvor: Tanjug
Podeli
Deposit/Xload
Deposit/Xload

Ponovo je zatražio hitnu zabranu ulaska Vladimira Božovića, ambasadora Srbije, koji je odlukom Vlade te zemlje proglašen personom non grata ili njegovo udaljenje ukoliko je na teritoriji te zemlje.

Kako je saopšteno, Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je zatražilo od MUP-a i 12. avgusta zabranu ulaska, ''samim tim i trajno udaljenje iz Crne Gore persone non grata Vladimira Božovića''.

"Povodom najnovijeg slučaja njegovog neistinitog i formalnog predstavljanja kao ambasadora zatražili smo diplomatskim kanalom objašnjenje od Ambasade R. Srbije u Podgorici i dobili odgovor da je on ambasador sve dok predsednik Srbije ne donese ukaz o njegovom opozivu sa dužnosti", piše u saopštenju crnogorskog MSP objavljenom na Tviteru.

Kako su preneli podgorički mediji, MSP Crne Gore još poručuje da ''persona non grata Vladimir Božović, kontinuirano, a sada i u Danu žalosti, sramotno vređa građane Crne Gore i nipodaštava njen međunarodno-pravni subjektivitet”.

Kabinet predsednika Crne Gore Mila Đukanovića saopštio je ranije da je na tu adresu u nedelju dostavljeno pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućeno Đukanoviću povodom nesreće na Cetinju, a da je upućeno sa zvanične imejl adrese Vladimira Božovića, za koga navode da se "predstavio kao ambasador Srbije u Crnoj Gori", iako je, kako kažu, odlukom Vlade Crne Gore 2020. proglašen personom non grata.

Iz Đukanovićevog kabineta su još u nedelju uveče saopštili da će kabinet predsednika Crne Gore tim povodom "zatražiti određena postupanja od strane Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova, uključujući zabranu ulaska i napuštanje teritorije Crne Gore V. Božovića".

Abazović: Očekujem da Srbija imenuje novog ambasadora u Podgorici

Premijer Dritan Abazović kazao je da je Vladimir Božović persona non grata i da je to i dalje na snazi.

Gostujući na Televiziji Vijesti, Abazović je rekao da očekuje u jednom trenutku i da Crna Gora i Srbija "pošalju nove ambasadore".

On je podsetio da je prethodna Vlada proglasila Božovića personon non grata i da je to i dalje na snazi.

On nije odgovorio na direktno pitanje urednika dnevnika "da li je za njega Božović ambasador Srbije u Crnoj Gori".

"U Srbiji se čeka izbor nove vlade. Kada je reč o ovom konkretnom slučaju, vi možete da pošaljete nešto, a da niste prisutni u zemlji. Ne branim to što se desilo, ali realno mislim da Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) opet i previše učestvuje u identitetskim temama. Ako neko u odnosu na državu Crnu Goru radi neki prekršaj misli da mi moramo da imamo profesionalno ponašanje i drugačije u odnosu na ljude koji pokušavaju ili da naprave nešto van pravila ili da urade nešto zarad sticanja jeftinih političkih poena...", rekao je Abazović.

Kazao je i da je njegov apel da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) "procesuira što treba, ali da MVP ima mnogo više tema kojima se treba baviti", umesto "što insistira na nekim temama koje su za dnevnu upotrebu".

"Nisam za varijante da se ograničavaju slobode ljudima koje nijesu povezani sa kriminalom", rekao je Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu