Kataklizma u Beogradu, oglasio se i RHMZ FOTO/VIDEO

Beograd -- Kako je ranije i najavio RHMZ, veći deo Srbije zahvatilo je nevreme. Jaka kiša je u kasnim popodnevnim satima počela da pada i u Beogradu.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs
Tanjug/FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

U nekim delovima delovima Beograda kiša je praćena gradom i snažnom grmljavinom.

Foto: B92
Foto: B92

Jaka kiša pada u Zemunu, a nebo obasjavaju munje.

Kako saznajemo, u Zemunu u ulici Blagoja Jovovića voda je poplavila podrume. Isto tako, na parkingu iza zgrade kako nam javljaju čitaoci zaglavljen je muškarac u autu u "jezeru" koje se tu napravilo.

Tanjug/FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs
Tanjug/FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Jaka kiša praćena vetrom pada i na Novom Beogradu. Na društvenim mrežama objavljen je i video na kome se vidi kolaps na potpuno poplavljenim ulicama.

U centru grada za sada su padavine umerenog intenziteta.

U pojedinim delovima grada sevaju munje i čuje se grmljavina. Temperatura u glavnom gradu Srbije pala je sa 36 na 20 stepeni.

Foto: B92
Foto: B92

Kako se vidi na snimcima sa društvenih mreža, mnoge ulice su potpuno potopljene, a neki automobili su ostali zaglavljeni u barama.

Na jednom videu iz naselja Zemunske kapije vidi se da je sve pod vodom posle pljuska.

Oglasio se i direktor RHMZ-a

Prof. dr Jugoslav Nikolic, direktor Republičkog Hidrometeorološkog zavoda objasnio je da je ciklon na severu Evrope uslovio tzv. frontalni sistem na području Srbije koji je izazvao današnje padavine, vremenske nepogode sa gradom i pad temperature.

"Najviše padavina bilo je u istočnom Sremu, južnom Banatu i u Beogradu.

Palo je od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom.

U Kruševcu i okolini bilo je takođe oko 20 litara po metru kvadratnom, a u ostalim delovima Srbije bilo je ispod 20 litara padavina po metru kvadratnom", rekao je za Tanjug Nikolić.

On je objasnio da su se danas nad Srbijom stekli uslovi za stvaranje tzv. višećelijskih oblaka sa "visinom vrha od preko 20 kilometara i sa energijom akumuliranom u svakom takvom oblaku većom od prosečne artomske bombe".

"U takvim uslovima, korišćenjem sistema odbrane od grada nastoji se da se smanji šteta jer se grad nigde u svetu ne može potpuno sprečiti. Dejstvovano je zato protivgradnim raketama iz svih naših radarskih centara nad kojima je bilo gradonosnih oblaka. To su Niš, Valjevo, Fruška Gora, Sjenica, Bukulja, Užice i Kruševac", rekao je Nikolić i potvrdio da su svi navedeni radarski centri i dalje u režimu praćenja situacije ili dejstvovanja.

On je potvrdio da će se ova vremenska situacija rasčistiti tokom noći pa će sutra sever i zapad Srbije biti bez padavina, dok će u ostalim delovima zemlje biti uslova za lokalne kratkotrajne pljuskove.

"Kako sada stoje stvari u petak nas ponovo očekuje slična situacija sa uslovima za obilnije padavine sa olujno-gradonosnim oblacima", rekao je Nikolić i objasnio da su ovakvi vremenski uslovi, u ovom periodu ranog leta, uobičajeni.

Nikolić kaže da se vremenske nepogode statistički gledano javljaju oko 20, 21, 22. juna što ukazuje da su kraj juna i početak jula periodi kada imamo sve uslove za termički razvoj olujno-gradonosnih oblaka, odnosno kumulonimbusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu