Soros: "Kraj civilizacije. Si krije tajnu"

Rat u Ukrajini preti da bude "početak trećeg svetskog rata", koji bi mogao da znači kraj civilizacije, upozorio je filantrop i bivši finansijer Džordž Soros.

Izvor: Bloomberg
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Druga pitanja koja se tiču čitavog čovečanstva – borba protiv pandemije i klimatskih promena, izbegavanje nuklearnog rata, održavanje globalnih institucija – morala su da se povuku u pozadini te borbe. Zato kažem da naša civilizacija možda neće preživeti", rekao je Soros (91) u utorak na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi Blumberg.

U žestokom napadu na ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga, Soros (91) je upozorio da su autokratski režimi u usponu i da globalna ekonomija ide u depresiju. Žestoko je kritikovao i bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel zbog toga što je ugađala Moskvi i Pekingu.

"Invazija je možda bila početak trećeg svetskog rata i naša civilizacija je možda neće preživeti. Invazija na Ukrajinu nije došla iz vedra neba. Svet je sve više uključen u borbu između dva sistema upravljanja koji su međusobno dijametralno suprotni: otvorenog društva i zatvorenog društva", rekao je Soros.

On je poručio da Kina i Rusija danas predstavljaju najveću pretnju otvorenom društvu, prenosi Gardijan.

Soros, koji je predvodio spekulativni finansijski napad koji je pre 30 godina izbacio funtu iz evropskog mehanizma deviznog kursa, rekao je da je Evropa dobro odgovorila na krizu koju je pokrenula ruska invazija.

"Biće potrebno puno vremena da se razrade detalji, ali čini se da se Evropa kreće u pravom smeru. Odgovorila je na invaziju Ukrajine s većom brzinom, jedinstvom i snagom nego ikada pre u svojoj istoriji", rekao je Soros.

Međutim, on je dodao da Evropa i dalje preterano zavisi od ruskih fosilnih goriva, uglavnom zbog "merkantilističke politike koju je sprovodila bivša kancelarka Angela Merkel".

"Sklopila je posebne poslove s Rusijom za snabdevanje gasom i učinila Kinu najvećim nemačkim izvoznim tržištem. To je Nemačku učinilo najboljom ekonomijom u Evropi, ali sada se mora platiti visoka cena. Nemačku ekonomiju treba preorijentisati. A to će potrajati dugo", rekao je on.

Soros je rekao da je Putin dobio pristanak Si Đinpinga za rusku invaziju na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu početkom februara. Međutim, insistirao je na tome da kineski vođa nije tako jak koliko je verovao.

"Si krije tajnu. Nikada nije rekao kineskom narodu da je vakcinisan vakcinom koja je dizajnirana za izvornu varijantu iz Vuhana i nudi vrlo malo zaštite od novih varijanata", rekao je on.

Prema njegovom rečima, Si nije bio u stanju to da kaže jer je bio u delikatnom trenutku u svojoj karijeri.

"Njegov drugi mandat ističe u jesen 2022. i želi da bude imenovan za treći mandat bez presedana, čime će na kraju postati doživotni vladar", poručio je Soros iz Davosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu