Otkriven krajnji cilj Vladimira Putina?

Pre tačno tri meseca Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK MANDATORY CREDIT

Za 90 dana agresija je odnela hiljade života, pobeglo je više od 6,5 miliona ljudi, a materijalna šteta u Ukrajini procenjuje se na više od 600 milijardi evra.

Rusi su osvojili dva velika grada, Herson na jugu zemlje i Mariupolj, koji su potpuno uništili. Povukli su se sa severa zemlje i okoline Kijeva i sa područja drugog po veličini grada Harkova.

U Dnevniku HTV-a spoljnopolitički analitičar Goran Bandov analizirao je dosadašnji tok rata i predviđanja onoga što dolazi. Mir se ne nazire i Bandov kaže da smo u ovom trenutku daleko od konačnog rešenja.

Znamo da 'blickrig' nije funkcionisao kako je planirano. Ruski scenario se menja i prilagođava njihovoj snazi na terenu. Trenutno vidimo minimalno kretanje na graničnim linijama - ali vidimo da nijedna strana nema odlučujuću snagu da bilo šta promeni sukoba, ali smo i daleko od konačne eskalacije u bilo kom pravcu“, zaključio je on.

Granice ispod koje Putin neće ići?

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Bandov je ponovio da se Rusija u nizu scenarija povlači i da ostaje da se vidi na šta je Putin spreman da pristane. Ono što je krajnje za Rusiju, smatra on, jeste Krim. Donbas je nešto što Rusija želi, ali Rusija je rekla da je Krim deo toga. Donbas još nema taj status, on je nezavisan, dodao je on.

Analitičari procenjuju da Odesu, važnu ukrajinsku luku na jugozapadu zemlje - Rusi ne mogu da zauzmu. Bandov kaže da je Odesa interesantna i za Ukrajinu i za Rusiju, ona je najvažnija luka u okruženju jer je preko te luke išlo najviše 70 odsto ukrajinskog izvoza morskim putem.

"Ova luka danas ne može da se koristi i tako dolazimo do današnje najveće krize - krize žitarica i hrane. Od ovog izvoza zavisi jedan broj zemalja u svetu i to dovodi do značajnih nemira širom sveta", rekao je Bandov.

Komentarišući poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se Ukrajini isporuči više oružja, Bandov je rekao: „Sjedinjene Države i EU čvrsto stoje iza Ukrajine i pomoći će joj humanitarno, tehnički i vojno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu