Ispitivanja u rudniku Štavalj: Da li su u njemu zakopana lica koja se vode kao nestala?

U sklopu aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, započete su aktivnosti na pretrazi terena na lokaciji rudnik Štavalj, opština Sjenica.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

Aktivnosti su započete radi pronalaska lica koja se vode kao nestala u vezi sa konfliktom na AP Kosovu i Metohiji.

Ova lokacija je bila predmet rada nadležnih državnih organa Republike Srbije proteklih dvanaest dana na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

Pored nadležnih državnih organa, sudskog i rudarsko-geološkog veštaka iz Republike Srbije na lokaciji su bili prisutni i stručnjaci EULEKS, predstavnici MKCK, UNDP i Prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica na AP KiM u svojstvu posmatrača.

Završetak aktivnosti na pretrazi terena, koja je vršena u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja u vezi sa navodima Prištinske delegacije da su na navedenoj lokaciji pokopani posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala, planirana je u sredu, 25. maja 2022. godine. Tada će izjavu za medije dati Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i šef Beogradske delegacije, i tom prilikom saopštiti rezultate pretrage terena. Tom prilikom, medijima će se obratiti i Martina Fava, predsedavajući Radne grupe i Kuštrim Gara, predstavnik Prištinske delegacije.

Sprovođenje aktivnosti na lokaciji rudnik Štavalj je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih ali im se i šalje jasna poruka o opredeljenju nadležnih organa Republike Srbije za proveru svake informacije u cilju pronalaska njihovih najmilijih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu