Hrvatska udarila na Srbiju – stigao hitan odgovor

Hrvatska akademija nauka i umetnosti pozvala je na uslovljavanje ulaska Srbije u EU.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstok/esfera
Foto: Shutterstok/esfera

Oni su nazvali pitanja Jasenovca i kanonizacije Alojzija Stepinca "velikosrpskom propagandom", navodeći niz drugih neverovatnih uslova intoniranih mržnjom.

Uprkos iskustvu, članovi SANU zatečeni su primitivnim tonom mržnje u objavi HAZU "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, SANU nema iluzija da će se iko od onih u međunarodnoj zajednici koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrednostima oglasiti povodom ovog huškačkog političkog pamfleta, a da sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama "logora smrti", neće ulaziti u, kako su naveli, obezvređeni prostor replike sa onima koji besramno koriste izraz "jasenovački mit".

"Ali je dobro i korisno da znamo šta misle", zaključuje se u saopštenju SANU.

Akademici iz hrvatske akademije nauke i umetnosti usvojili su Dokument o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, vezano za ulazak zemalja regiona u Evropsku uniju.

Da bi Srbija nastavila proces evrointegracija, od naše zemlje se, kako je navedeno u tom dokumentu objavljenom na sajtu HAZU, zahteva da prestane sa "podsticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana uz odricanje od velikosrpske propagande (pitanje Bunjevaca, jezika, jasenovački mit, odnos prema bl. Alojziju Stepincu i dr.)".

Sa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu te aktualizovati "neodgodivi povratak hrvatskoga katastarskog teritorija i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske", navodi HAZU.

Traži se i zaštita prava hrvatske manjine u Srbiji, ali i "potreba definisanja položaja" Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

HAZU je, kako je prenela hrvatska agencija "Hina", taj dokument poslao u februaru predsedniku Hrvatske Zoranu Milanović, predsedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i predsedniku Vlade Andreju Plenkoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 112 idi na stranu