Ponovljeno glasanje na referendumu: U šest gradova "da" zaokružilo 18 odsto birača više nego pre nedelju dana

Na ponovljenom glasanju na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa u šest gradova opcija "da" pojačala je skor za više od 18 procenata.

Izvor: Tanjug, Novosti
Podeli
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Konkretno, za nezavisno sudstvo i novi način izbora sudija i tužilaca glasalo je 78,7 odsto birača (1.587), dok je za "ne" bilo 21,3 (430). Glasalo je ukupno 2.053 građana ili 26,6 procenata, prenele su "Novosti".

Primera radi, 16. Januara je na 9 biračkih mesta u Trsteniku, Čačku, Nišu, Petrovcu na Mlavi, Backoj Topoli, Požarevcu na ovim biračkim mestima opciju "da" podržalo 60,6 odsto (1.256), a ne 39,4 (818) procenta birača. Građansku dužnost obavilo je njih 2.129 ili 27,6 odsto.

Glišić: Na ponovljenom glasanju "ogromna promena"

U Srbiji je danas na devet biračkih mesta održano ponovljeno glasanje na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, a predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić kaže da se, iako ono ne može da utiče na konačan rezultat, dogodilo "pravo čudo" kada su sabrani današnji rezultati.

On je za TV Pink rekao da je došlo do ogromne promene u odnosu na referendumsko pitanje, a to je ilustrovao primerima sa dva biračka mesta u Nišu i Čačku.

"Na biračkom mestu u Nišu 16. januara 60,9 odsto birača zaokružilo je da, a 39,1 odsto birača zaokružilo je ne. Danas na istom tom biračkom mestu 77,1 posto birača je podržalo promenu Ustava, a 22,9 odsto je bilo protiv", rekao je on.

Još očitiji je, kako je dodao, primer u Čačku gde je zahtev za promenu Ustava doživeo poraz 16. januara jer je 48 odsto glasalo za promenu a 52 odsto birača protiv,

Danas je na istom tom mestu 75 odsto birača podržalo promenu Ustava, a 25 odsto briača je zaokružilo ne, rekao je Glišić.

"To nedvosmisleno pokazuje kakav ugled ima predsednik Vučić među građanima i koliko njegove reči imaju težinu i koliko znače. Mi ćemo se i dalje boriti da naše sudstvo bude efikasnije i nezavisnije i mislim da jeo ovo dobar, odlučujući korak u tom smeru. Sledeće što nas čeka 3. aprila, idemo tamo ubedljivo da ih pobedimo jer Srbija neće da ide nazad, Srbija želi da ide samo napred i to ćemo 3. aprila da pokažemo", zaključio je Glišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu