RIK: Odbijen prigovor Glišića, obrazloženje na 108 strana

Republička izborna komisija odbila je kao neosnovan prigovor narodnog poslanika Vladana Glišića koji se odnosi na više od 3.000 glasačkih mesta u 25 okruga.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

U njemu su iznete sumnje proistekle iz krivične prijave Suverenista.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je večeras da je prigovor po mnogo čemu specifičan budući da se odnosi na 3.418 glasačkih mesta.

“Stručna služba je uložila veliki napor kako bi sačinila predlog rešenja. Bilo je angažovano nekoliko desetina ljudi već nekoliko dana. Pregledani su detaljno svi zapisnici o radu biračkih odbora sa svih glasačkih mesta”, rekao je članovima RIK-a Dimitrijević.

On je rekao da je prigovor Vladana Glišića primljen 18.januara u 19.59 časova i da je on, kako se navodi, podnet protiv radnji “falsifikovanja sadržaja zapisnika od strane članova odbora”.

“Podnosilac prigovora navodi da postoji osnovi sumnje da su na dan referenduma pojedini članovi glasačkih odbora svesno neverodostojno popunili upitnik o rezultatima glasanja, da su svesno falsifikovali potpise građana koji nisu glasali, da su umesto njih ubacili popunjene listiće u kutiju i ističe se da su učinili nepravinosti koji utiču na rezultate glasova”, objasnio je Dimitrijević.

Dodao je da se iznose osnovi sumnje koji proističu iz krivične prijave koju je Repubičkom javnom tužilaštvu podnela zvanično registrovana kampanja Suverenisti.

Suverenisti su, inače, zatražili da se zastane sa postupkom pred RIK-om do donošenja odgovarajućih odluka tužilaštva, odnosno Upravnog ili Ustavnog suda. Dimitrijević kaže da su u prigovorima navedena neka nepostojeća biračka mesta, a da je pomenuto i biračko mesto 16 u Petrovcu na Mlavi, na kojem će inače da se ponovi glasanje.

Predsednik RIK-a je podsetio da je propisano da odbor po završenom glasanju utvrđuje rezultate na samom glasačkom mestu, da sačinjava zapisnik, te da je zakonom propisano šta je sadržina zapisnika, da ga potpusuju svi prisutni članovi glasačkog odbora i da ga dostavljaju izbornim komisijama lokalne samouprave.

“Uvidom u zapisnik o radu glasačkih odbora, kada se oduzmu nepostojeći odbori, ostali koje sam naveo, ukupno 3.393 glasačka mesta su obuhvaćena prigovorom. U predlogu rešenja na 108 strana se konstatuje da su glasački odbori dostavili uredne zapisnike i da se nijedna okolnost ne odnosi na okolnosti na koje se ukazuju u prigovoru, odnosno da je došlo do falsifikovanja”, objasnio je Dimitrijević.

Dodao je da podnosilac nije dostavio dokaze u prilog svojoj tvrdnji. Članica RIK-a Srđana Vidović je smatrala da prigovor treba da bude usvojen, jer je, kako kaže, za sva glasačka mesta podneta krivična prijava, te da glasanje treba ponoviti na svim tim glasačkim mestima, kao i da treba izvršiti uvid u džakove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu