RIK objavio rezultate glasanja dijaspore

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras rezultate glasanja na referendumu o promeni Ustava na glasačkim mestima u inostranstvu.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Glasalo je 839 birača, od kojih je "da" zaokružilo 336 glasača, a "ne" 498 glasača.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je glasanje u inostranstvu obavljeno na 10 biračkih mesta, a da je u birački spisak upisano ukupno 1.766 glasača. Rezultati glasanja dostavljeni su preko Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Na sednici RIK-a razmatrana su četiri prigovora o nepravilnostima na referendumu. RIK je na današnjoj sednici odbio kao neosnovan prigovor Momira Radića iz Beograda da gradjani nisu dobili objektivne informacije o referendumskom pitanju i da, kako je navedeno, nisu znali i razumeli šta piše u Aktu o promeni Ustava jer ga nisu dobili uz glasački listić.

RIK je odbio i prigovor Veljka Rakovića iz Raške o glasanju gradjana sa KiM uz tvrdnju da na biračka mesta u Raški nisu dopremljene kutije za ubacivanje listića glasača sa KiM. Kako se navodi u prigovoru, svi listići sa biračkog mesta i sa teritorije Raške i sa teritorije KiM išli su u iste kutije.

Taj prigovor je odbijen uz obrazloženje da nije podnet od ovlašćenog lica. Sličan prigovor stigao je i iz Kuršumlije gde su, kako je navedeno, svi glasački listići išli u istu kutiju, tako da se ne zna koliko je gradjana Kuršumlije glasalo za "da", a koliko za "ne" na referendumu.

Taj prigovor je, takodje, odbijen uz obrazloženje da je podnet od neovlašćenog lica. Dimitrijević je rekao da je RIK-u danas do 17.30 časova dostavljeno ukupno osam prigovora, a da su obradjena četiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu