Rusija čeka "direktan odgovor": "Situacija je veoma napeta – izuzetno opasna"

Napetost na granici sa Ukrajinom je previsoka, stoga Rusija insistira da dobije direktan odgovor na svoje predloge o bezbednosnim garancijama.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA/EFE/Yuri Kochetkov
EPA/EFE/Yuri Kochetkov

To je danas izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov u intervjuu za američku televiziju "Si-En-En".

Prema njegovim rečima, Moskva želi da dobije "veoma konkretan odgovor na svoje veoma konkretne predloge".

"Imamo previsoku napetost na granici. Previše je napetosti u tom delu Evrope", rekao je Peskov, napominjući da je takva situacija "izuzetno opasna za naš kontinent".

Iz tog razloga, prema rečima portparola Kremlja, Rusija čeka "direktan odgovor" na svoju zabrinutost.

Peskov je istakao da ne postoji vojna eskalacija Rusije protiv Ukrajine.

On je dodao da Sjedinjene Američke Države nisu pružile nikakve dokaze za svoje tvrdnje da Rusija navodno planira eskalaciju oko Ukrajine.

"Još uvek čekamo dokaze", podsetio je on.

Voditelj televizije naveo je da postoje "saopštenja" da Rusija navodno planira "vojnu eskalaciju ili napad na Ukrajinu" i pitao Peskova da li će se desiti, Peskov je odgovorio: "Vidite da se to ne dešava. To je prvo".

"Drugo, sinoć smo čuli izjavu gospodina Salivana (pomoćnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana). I on je obećao da će objaviti dokaze za ove optužbe u roku od 24 sata, ako se ne varam. Još uvek čekamo te dokaze. Znate, živimo u svetu lažnih optužbi ili lažnih vesti, svetu laži. Dok se to nekako ne dokaže nečim, ali nečim vidljivim ili nečim očiglednim, nastavićemo... da smatramo da su to lažne vesti i lažne optužbe", dodao je Peskov.

Rusija je u više navrata odbacivala optužbe Zapada i Ukrajine za "agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nikoga ne namerava da napada, a izjave o "ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a prebaci u blizini ruske granice.

U Briselu je u sredu održan sastanak Saveta Rusija-NATO. Sastanak je usledio nakon razgovora o bezbednosnim garancijama između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, održanih 9-10. januara u Ženevi. U četvrtak, posle zasedanja Saveta Rusija-NATO, održane su konsultacije na bečkoj platformi Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Povod za razgovore je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu