Zakazana sednica Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa zakazana je za sredu u 15 časova.

Izvor: B92, Tanjug, Telegraf
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Mediji su ranije preneli da je medicinski deo tog štaba tražio danas hitnu sednicu zbog pojave novog soja koronavirusa, omikrona, koji je sve bliži Srbiji, pošto se povećava broj evropskih zemalja u kojima je registrovan.

Mediji navode i da će ta varijanta kovida 19 biti glavna tema sastanka štaba, ali će, kako se dalje navodi, tema biti i pomeranje zimskog raspusta, što medicinski deo štaba traži već duže vreme.

Struka se zalaže za to da raspust počne ranije, a epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je pre nekoliko dana da bi raspust trebalo da počne ranije zbog dolaska naših ljudi iz inostranstva pred Božić.

"Može doći do zaražavanja dece u školama. Situacija u školama je sada mirna jer smo presekli širenje virusa sa produženim raspustom, ali po povratku u školu brojevi su počeli da rastu. Još uvek nisu dostigli one koji su bili pre raspusta i pitanje je da li će dostići, ali proaktivno razmišljanje o tome da sprečimo širenje sada je sa pojavom omikrona postalo još više racionalno", rekao je Kon.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je samo pitanje dana kada će se novi soj pojaviti i kod nas. "Imamo značajan pad brojeva u odnosu na pre nedelju dana... Samo nam je taj omikron još bio potreban", kazao je Vučić.

Dodao je da očekuje da ćemo za pet-šest meseci imati supervakcinu da se rešimo svih problema, pa da ćemo je proizvoditi u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu