Vučić i kineski šef diplomatije: "I dalje ćemo čvrsto podržavati suverenitet Srbije" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa kineskim šefom diplomatije Vang Jiem.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Pročitajte i:

Vučić: Krećemo za koji dan

Dva državnika su zatim predsedavali sastankom dveju delegacija.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Vučić je izjavio da je prijateljstvo Srbije i Kine "iskreno i veliko" i dodao da "nije čudno" što se neretko naziva "čeličnim prijateljstvom".

"Hvala na podršci teritorijalnom integritetu Srbije baš na onaj način na koji Srbija podržava politiku jedne Kine'", kazao je Vučić nakon sastanka sa šefom kineske diplomatije Vang Jiom.

Vučić je zahvalio Vangu na mogućnosti da Srbija učestvuje u kineskoj inicijativi "Pojas i put".

"Podržavamo mudre reči predsednika Kine Si Đinpinga na poslednjoj sednici Ujedinjenih nacija i njegove inicijative za globalni razvoj", naglasio je Vučić.

"Mi nemamo otvorenih pitanja u sferi multilateralnih odnosa", istakao je predsednik Srbije i naveo da dve zemlje odlično sarađuju u međunarodnim institucijama.

On se zahvalio Jiu na poseti i poželeo kineskom državniku da se oseća kao kod kuće.

Ji preneo pozdrave Si Đinpinga

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Ministar Ji preneo je srdačne pozdrave predsednika Kine Si Đinpinga predsedniku Aleksandru Vučiću. Šef kineske diplomatije Ji je preneo Vučiću da kineski predsednik veoma ceni veliko prijateljstvo koje ima sa Vučićem.

"Predsednik Si mnogo vrednuje duboko prijateljstvo koje je uspostavio sa vama lično i čvrsto međusobno poverenje. Razvoj naših odnosa su bazirani na ravnopravnosti i međusobnom poštovanju i zajedničkim interesima", naveo je Ji.

Takođe, istakao je da je to velika pokretačka snaga u odnosima Srbije i Kine, koje imaju svetlu budućnost. Dobri odnosi su na korist naroda obe strane, dodao je Ji.

Kako je rekao, dve zemlje solidarno čuvaju fer, ravnorpavnost i zalažu se za pravdu na međunarodnoj sceni, kao i poštovanje pricipa u međunarodnim odnosima.

"Zajedno snosimo odgovornost za mir i stabinost, kako u regionu tako i svetu. Ponosni smo na razvoj naših odnosa", naglasio je kineski ministar.

Ji je kazao da mu je bilo zadovoljstvo da poseti "lepu Srbiju".

"Danas je Srbija posebno mesto. Kinezi imaju emotivnu vezu sa Srbijom. Kinezi znaju da Srbija ima izvanrednog lidera, koji se trudi da čvrsto očuva dostojanstvo i teritorijalni integritet Srbije, a to je Vučić", istakao je Ji.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

"Srpski narod je narod sa kičmom. Ponosni smo što imamo takvog istinskog i dobrog prijatelja. Zahvalni smo što nam Srbija pruža nedvomislenu podršku. I dalje ćemo podržavati nezavisnost Srbije i stajati uz srpski narod", naveo je on.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu