"Razgovaraćemo o uvođenju onlajn nastave"

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas u Nišu da će u četvrtak razgovarati sa predstavnicima zdravstvenog dela Kriznog štaba.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/racorn
Foto: Depositphotos/racorn

Kako je rekao, razgovaraće o tome da li će biti potrebno uvođenje onlajn nastave u školama na jednu ili dve nedelje.

Prema Ružićevim rečima, o tome će se sutra razgovarati i u Ministarstvu zdravlja, ali i ukoliko dođe do uvođenja onlajn nastave, to se neće odnositi na predškolske ustanove, učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, možda ni na peti i šesti razred.

"Svakako će reč struke biti ona koja će opredeljivati buduće modele koje ćemo primenjivati u Srbiji, ali odgovorno tvrdim da virus ne dolazi iz škola. Jasno je da virus isključivo dobijamo spolja", rekao je Ružić novinarima na obeležavanju 50 godina rada Filozofskog fakulteta u Nišu.

Kako je kazao, svi podaci govore da je procenat zaraženih u školama oko 1,5 odsto.

"Ove nedelje imamo četiri jedinice lokalne samouprave sa kombinovanom nastavom, prethodne nedelje bile su tri. Druge nedelje u septembru oko 27 škola je bilo sa kombinovanim modelom, a tri jedinice lokalne samouprave su imale potpunu onlajn nastavu", naglasio je Ružić.

On je izjavio da je, kada je o zaposlenima u prosveti reč, najveći procenat vakcinisanih na fakultetima, preko 62 odsto, a prosečan procenat vakcinisanih je oko 50 odsto.

Prosečni procenat vakcinisanih, dodao je, svakako nije na zadovoljavajućem nivou, ali predstavlja refleksiju stanja u opštoj populaciji.

"Mnistarstvo nije u poziciji da predlaže bilo šta što je obavezujuće. Ustav je jasno definisao tu sferu ljudskih prava i mislim da sa tog aspekta niti jedno ministarstvo nije u toj poziciji, ali jeste u poziciji da apeluje na ljude da se vakcinišu", rekao je Ružić.

On je kazao da se nada da će zeleni ili kovid sertifikati dati rezultat u najskorijem roku i da će pokazati da je moguće motivisati građane, pre svega mlađe, da se opredele za vakcinaciju.

Dekanica Filozofskog fakulteta u Nišu Natalija Jovanović rekla je da se nastava na tom fakultetu odvija kombinovano i uživo je tamo gde su male studijske grupe, a uz to su i svi studenti vakcinisani.

Prema njenim rečima, osim profesora kojima su lekari zabranili vakcinaciju zbog određenih hroničnih bolesti, svi ostali profesori Filozofskog fakutleta su vakcinisani, kao i više od 50 odsto studenata.

Filozofski fakultet u Nišu trenutno ima oko 4.000 studenata na 33 studijska programa i u okviru 12 departmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu