Evropska komisija preporučila otvaranje dva klastera sa Srbijom

Brisel -- Evropska komisija će u okviru godišnjeg izveštaja o Srbiji preporučiti otvaranje klastera 3 (Konkurentnost i rast) i 4 (Zelena agenda i održiva povezanost).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/InkDropCreative
Foto: Depositphotos/InkDropCreative

Komisija u izveštaju, koji će predstaviti sutra u Strazburu, konstatuje napredak Srbije u usklađivanju sa merilima EU, posebno u oblasti politike oporezivanja i energetike.

"Evropska komisija je preporučila da su ispunjena prelazna merila za ove klastere i da bi oni trebalo da budu otvoreni", stoji u tekstu Izveštaja o Srbiji u koji je Tanjug imao uvid.

Evropska komisija u svom najnovijem izveštaju o situaciji u Srbiji za period od juna 2020. godine do juna 2021. godine konstatuje "ograničen napredak" u oblastima reforme javne administracije, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i medija.

U tekstu izveštaja, u koji je Tanjug imao uvid, Srbija se poziva da obezbedi odgovarajuću zakonsku zaštitu od potencijalnog političkog uticaja na sudstvo, da radi na novoj strategiji za borbu protiv korupcije i dostavi "uverljive rezultate" u oblasti efikasne istrage, procesuiranja i presuda za ozbiljne slučajeve organizovanog kriminala.

Za razliku od prošlogodišnjeg izveštaja, poslednja ocena EK jeste da je Srbija u oblasti slobode izražavanja i medija postigla ”ograničeni napredak”, a da se dalje mora jačati okruženje pogodno za neometanu slobodu govora.

"Verbalni napadi na novinare od strane visokopozicioniranih zvaničnika su nastavljeni dok slučajevi pretnji i naslja ostaju zabrinajvajući", stoji u tekstu u koji je Tanjug imao uvid.

Izveštaj EK i ove godine daje pozitivne ocene kada je reč o ekonomskim pokazateljima u Srbiji uz konstataciju da je srpska privreda tokom krize izazvane pandemijom doživela tek "blagi pad" od 1% u 2020. godini, a da je negativan uticaj krize ublažen ”jakim privrednim rastom u vremenu pre pandemije kao i odgovarajućim fiskalnim i monetarnim merama podrške, kao i relativno kratkim rokom zatvaranja zemlje”.

EK ponovo naglašava da će brzina pregovora Srbije o članstvu u EU i dalje zavisiti prvenstveno od brzine reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom.

U tom kontekstu, Srbija se poziva da dalje napreduje u implementaciji svih do sada postignutih dogovora sa Prištinom i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

"Ovaj sporazum je hitan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na svom putu ka EU", stoji u izveštaju Komisije.

Dodaje se i da je Srbija ostala posvećena bilateralnim odnosima sa drugim zemljma iz regiona, ali i da su "odnosi sa Crnom Gorom bili obeleženi tenzijama".

Izveštaj Komisije konstatuje i da je usklađenost Srbije sa odlukama EU porasla sa 56 na 61 procenat, ali i ocenjuje da je u mnogim potezima Srbija "išla kontra" EU odlukama.

Srbija je ponovo pohvaljena zbog učešća u bezbednosnim misijama i operacijama EU, a posebno za svoj "značajan doprinos" upravljanju migracionim tokovima i efikasnoj primeni strategija zajedničkog upravljanja granicama.

Izveštaj ponavlja i poziv srpskim vlastima da budu "proaktivnije i objektivnije" kada je reč o narativu o EU, koja je "najveći politički i ekonomski partner Srbije".

Izveštaj Evropske komisije o Srbiji bi zvanično trebalo da bude usvojen i predstavljen u utorak 19. oktobra u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu