Oglasio se Đukanović: "Sramota, ne mogu da sakriju koliko ih boli"

Kabinet šefa crnogorske države reagovao je na izjavu portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Boris Pejovic
Foto: EPA-EFE/ Boris Pejovic

Pročitajte i:

Zaharova oštro odgovorila Milu Đukanoviću: On igra na crkvenu kartu

Kabine predsednika Mila Đukanovića oglasio se saopštenjem u kom se navodi da je sramotan način na koji se Rusija ophodi prema Crnoj Gori i njenom predsedniku.

Zaharova je u utorak izjavila da su optužbe Ðukanovića na račun zvanične Moskve i Ruske pravoslavne crkve, njegov pokušaj da se vrati na vlast.

Reagujući na optužbe šefa crnogorske države, ocenila je da grupa oko Ðukanovića uporno nastavlja da igra na crkvenu kartu, a da je cilj uneti zabunu, podeliti Crnogorce na prijatelje i neprijatelje i podići stepen napetosti u društvu u cilju obnove vlasti pod njegovim pokroviteljstvom.

Ukazala je da se istovremeno marljivo skriva činjenica da je pod prethodnom vladom, koja je bila usmerena na takozvani evroatlantski izbor, ignorisano mišljenje značajnog dela stanovništva Crne Gore, prenele su RIA novosti.

Kabinet Ðukanovića saopštio je u nedelju da Rusija i Ruska pravoslavna crkva destabilizuju Crnu Goru u pokušaju da udovolji "imperijalnim ambicijama" zvanične Moskve i "velikosrpskim ambicijama Beograda".

"Ponovo iz Moskve stižu izjave, u kojima se odomaćila reč 'sramota'. Reč koja najbolje odgovara onome što čine predstavnici i svetovne i duhovne vlasti Rusije, nastavljajući sve otvorenije da se mešaju u unutrašnje stvari Crne Gore, uz grubo klevetanje šefa prijateljske države. Izmišljajući pri tom da većina građana Crne Gore podržava SPC", navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Crne Gore.

Ne mogu, kažu, da sakriju ustvari koliko ih boli "takozvana" evroatlantska orijentacija Crne Gore.

Ali im, dodaju, ne smeta što su "srpski patrijarh i srpski mitropolit dostavljeni na Cetinje helikopterom NATO snaga, prikriveni pancir ćebetom".

"Tu akciju, eto, podržava i Rusija", navodi se u saopštenju i dodaje da će "istorija one koji su za to odgovorni smestiti upravo na te stranice".

"Buđenje retrogradnih ideja"

Ðukanović smatra da se u regionu osećaju snažne refleksije određenih "globalnih političkih poremećaja" i da su ti poremećaji doveli do ponovnog buđenja, kako je rekao, "nekih retrogradnih političkih ideja".

Ðukanović je u Njujorku, posle neformalne radne večere lidera Zapadnog Balkana čiji je domaćin bio visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žosep Borelj, ocenio da su te retrogradne politričke ideje uglavnom inspirisane prekompozicijom granica na Zapadnom Balkanu i stvaranjem uslova za formiranje uvećanih, nacionalno i verski homogenih država.

"Ukazao sam da to smatram vrlo retrogradnim i apsolutno pogubnim, o čemu svedoče gubici koje smo imali na prostoru eks-Jugoslavije ranih devedesetih godina, a koje su posledica upravo tadašnjih ideja istovetnih današnjim idejama", rekao je Ðukanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Dodao je da je ukazao da je to nešto što ne preti samo građanskom, sekularnom i proevropskom profilu Crne Gore, nego preti stabilnosti Balkana, a samim tim, prema njegovoj oceni, ugrožava evropsku stabilnost i fokusiranost na dalji prosperitet i konkurentnost Evrope kao zajedničkog doma.

"Čini mi se da su svi sagovornici veoma dobro razumeli ta upozorenja. Zajedno smo pozvali EU da uz inicijaciju visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku gospodina Borelja uloži dodatne napore, da pomogne ZB kako bi dosegao u bliskoj budućnosti svoju evropsku perspektivu", rekao je Ðukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu