Haos u Beogradu: Antivakseri na ulicama, raspop Antonije gađao policiju i novinare jajima VIDEO

Oko 1.000 antivaksera, koji su imali svoju protestnu šetnju ulicama glavnog grada, okupili su se na platou kod Filozofskog fakulteta.

Izvor: B92, Blic
Podeli

Kako javljaju "Blicovi" reporteri sa lica mesta, policija se grupisala, a bačena je i prva baklja.

Policija pod punom opremom potom je počela da trči sa svih krajeva kako bi obuzdala antivaksere i sprečila veće nemire.

Nakon početnih tenzija, situacija se polako smiruje. Jedan od antivakserskih organizatora, počeo je da drži govor.

U jednom trenutku, grupa protestanata nastavila je da pravi nerede ispred Vlade Srbije gde je raspop Antonije gađao policiju i novinare jajima, nakon čega je kako pišu pojedini mediji odveden u stranu.

Podsetimo, uporedo sa Paradom ponosa oko 17.30 sati u Beogradu je počela protestna šetnja koju su organizovali protivnici vakcina i vakcinacije protiv koronavirusa.

Protivnici vakcinacije protiv kovida, došli su do Terazija, javlja izveštač Tanjuga. Bilo je gurkanja sa policijom, a zapaljene su i baklje, prenosi "Blic".

Prilaz ka Terazijama je blokirala policija, a nakon 15-ak minuta pustila je grupu da prođe dalje ka Terazijama.

Oni su istakli zastave Srbije i različitih pokreta, pojedini nose ikone, a razvili su i transparent "Sloga biće poraz vragu".

Sa govornice je poručeno da se "gnušaju" Parade ponosa.

Centar Beograda je blokiran i do svojih domova u centralnim gradskim ulicama mogu isključivo da prođu građani koji tu žive.

Policija je oko 18.30 odblokirala prolaz ka Terazijama, a grupa koja protestuje protiv vakcinacije krenula je preko Terazija.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je, pozdravajući skup antiglobalista, da je Кrizni štab za suzbijanje pandemije izazvane koronom potpuno izgubio poverenje struke i javnosti jer je do sad samo donosio kontradiktorne odluke, a sami ih nisu poštovali.

"Danas smo ovde prevencije radi da pošljemo poruku da ta vrsta diktature i kršenja Ustava, ljudskih prava i sloboda, neće proći. Ljudi se bune širom sveta, naravno da smo i mi ovde u Srbiji morali da dignemo glas", rekao je Obradović.

Povodom Parade ponosa, on je rekao da zagovornici toga žele da postanu "država u državi", niko se ne meša u njihovu privatnost ali oni su počeli da se mešaju u našu privatnost da tradicionalnoj Srbiji nameću nama strane vrednosti.

Učesnici protesta krenuli su u šetnju ka Predsedništvu Srbije, ali ih je zaustavila policija zbog čega skandiraju protiv predsednika države Aleksandra Vučića.

Ispred učesnika ovog protesta je kordon policije u opremi za razbijanje demonstracija, koja je postavila i ogradu ispred sebe, javlja N1.

Nakon kratkog zastanka antiglobalisti su nastavili šetnju.

Poziv na skup je upućen ranije preko Fejsbuk profila "Antiglobalisti Srbije". Taj najavljeni protest "antiglobalista", koji su u stvari protiv vakcinacije, zakazan je praktično u isto vreme kada će pored Trga Nikole Pašića proći učesnici i učesnice Parade ponosa.

Upravo će kovid propusnice biti jedna od glavnih tema na predstojećoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Kako je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao, kovid propusnice su "alternativa zatvaranju". Lekari danima unazad tvrde da neće vršiti nikakva diskriminacija, već da će propusnice pomoći u borbi protiv korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu