Probni balon, ali ko stoji iza Janšine navodne izjave?

Beograd -- Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović za navodnu izjavu Janeza Janše o mirnom razlazu u BiH, kaže da je – probni balon.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ JOHN THYS / POOL
EPA-EFE/ JOHN THYS / POOL

"Da li je on to predložio sam ili mu je neko šapnuo sa strane se ne zna. Veliko je pitanje da li je to njegova samostalna inicijativa ili je pušten kao probni balon da se ispita reakcija u regionu, a naročito u BiH i da se vidi kakve su reakcije drugih zainteresovanih strana za ovaj region, pre svega Nemačke i ostalih", rekao je Jovanovic.

Kako kaže, teško je u ovom trenutku odrediti pravu prirodu i pravi domet takve ideje.

Pročitajte još i:

Janšin "non pejper" o "završetku posla", deo drugi: Ako je to tačno, opet može biti rata FOTO

Region uzdrman - isplivao dokument o "dovršetku raspada Jugoslavije"

Jovanović je za Kosovo onlajn naveo da su otvorene sve mogućnosti, i ukazao da je ideja došla iz Slovenije, koja je svojevremeno bila zagovornik mirnog razlaza SFRJ.

Izgleda da je BiH takva kakva je, počela već da postaje zamor i za one koji su je stvarali, a to su pre svega SAD i EU, smatra Jovanović.

"Možda i oni počinju da razmišljaju i o nekom alternativnom rešenju. Ne zaboravimo da je pre oko godinu-dve, pa i ranije, u američkoj javnosti bila lansirana ideja o mogućnosti stvaranja nacionalnih država na Balkanu. Multietničnost izgleda da ne prolazi, ne hvata korene i da bi možda trebalo razmisliti i o mogućnosti stvaranja nacionalnih država", rekao je Jovanović.

To, dodaje, znači da bi u tom slučaju došlo do zaokruživanja Hrvatske i Srbije, a verovatno bi Kosovo ušlo u sastav Albanije.

"Ali, ta ideja nije dalje elaborirana i pala je u zasenak. Sada bi to možda bio pokušaj oživljavanja te ideje. Nova ptica koja se pušta iz kaveza da se vidi da li može da se računa na to", rekao je Jovanović.

Ukazujući da je malo verovatno da je to Janša sam predložio, Jovanović se zapitao ko bi onda mogao da stoji iza takve ideje.

"Ko je u EU to podstakao? Ne verujem da je Nemačka. Za Francusku nisam siguran. Jedno vreme je Makron počeo da se bavi Balkanom, ali Francuska nikada nije imala neki veliki uticaj na Sloveniju. Britanija otpada. Da li su Amerikanci došli na ideju da Dejton nije funkcionalan, i da to možda povezuju sa rešavanjem pitanja Kosova? Da li bi miran razlaz BiH bio zadovoljenje Srbiji da prizna nezavisnost Kosova? To bi možda bila neka kompenzacija na koju oni računaju. Ali to je još imaginarno i nije u domenu real politike", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, u slučaju realizacije ove ideje, jedno rešenje bi uticalo na drugo, pa bi možda na kraju i došlo do stavljanja tačke na neka pitanja.

"Njih muči dovođenje nezavisnosti Kosova do međunarodnog priznanja. Tu su stali, i nema nikakve perspektive da dodje do toga bez pristanka Srbije i bez pečata Rusije i Kine. I voće koje dugo stoji počinje da truli. Nezavisnost Kosova ako nema unutrašnji momentum da se stalno hrani novim priznanjima, ono počinje da postaje problem. I toga su svesni Americkanci, pa možda sad povezuju jedno s drugim. Povremeno je ta ideja bila nabacivana - nacionalne države kao pandan multietničkim", rekao je Jovanović.

Janšina ideja, prema pisanju medija u BiH, podrazumeva promenu granica na Zapadnom Balkanu, odnosno stvaranje "velike Srbije" i "velike Albanije" kao i "komadanje BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu