Ana Brnabić i Mari Jamašita o situaciji na KiM

Premijerka Brnabić razgovarala je sa novoimenovanom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašitom.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Povod je bio današnja sednica Saveta bezbednosti UN o KiM koja se održava putem video-konferencije, a razgovarale su o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Predsednica vlade ocenila je da je delokrug rada i angažovanje Kancelarije UN u Beogradu od velike važnosti za Srbiju budući da je ona glavni kanal komunikacije sa Misijom UN na Kosovu i Metohiji i važna karika u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje.

Izrazila je i očekivanje da će UNMIK ostati angažovan u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijerka Brnabić posebno je izrazila zabrinutost i okarakterisala kao neosnovane aktuelne optužbe protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića.

Izrazila je uverenje da će međunarodna zajednica reagovati u cilju zaštite čoveka koji je istinska spona saradnje i pomirenja dva naroda, kao i manastira Visoki Dečani, koji u sistemu kulturne baštine ima veliki značaj za Srbiju i predstavlja jedan od najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

Predstavljajući prioritete rada Kancelarije UN u narednom periodu, predstavnica generalnog sekretara ove organizacije Mari Jamašita istakla je da je saradnja sa vladom i relevantnim institucijama u Srbiji izuzetno dobra i da sa velikom pažnjom prati situaciju u regionu i rad UNMIK-a kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, Mari Jamašita je ocenila da je Srbija na dobrom putu, zahvaljujući izuzetno dobrom sprovođenju imunizacije građana.

Premijerka Brnabić zahvalila je Kancelariji UN u Beogradu na saradnji, a novoj šefici poželela dobrodošlicu i uspeh tokom mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu