"Sramno"; Traži se izvinjenje ambasadora Srbiji

Beograd -- Izjava nemačkog ambasadora u Srbiji da je bombardovanje SRJ bilo potrebno izazvala dosta bure u javnosti.

Izvor: B92
Podeli
Screenshot TV Prva
Screenshot TV Prva

Podsetimo, ambasador Tomas Šib je u sredu izjavio da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje, dodajući da je reakcija bila potrebna jer je trebalo sprečiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu.

Nakon predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, koji je iste večerei ocenio da je Šibova izjava nediplomatska i da bi Srbija trebalo da reaguje, danas se oglasio i ministar bez portfelja u Vladi Srbije i predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović.

"Sramna izjava nemačkog ambasadora u Beogradu Tomasa Šiba da je trebalo bombardovati Srbiju 1999. godine da bi se sprečio genocid, predstavlja vrhunac cinizma i nastavak kampanje pojedinih zapadnih zemalja da se srpski narod proglasi za genocidan", ocenjeno je u saopštenju prosleđenom medijima.

Popović smatra da je "posebno perfidno" to što je ambasador Šib ovo rekao u danima kada srpski narod obeležava osam decenija od bombardovanja Beograda koje su izvršili nacistički bombarderi, i da se radi o još jednom pokušaju predstavnika nemačke nacije da falsifikuje istoriju.

"Podsećam ambasadora Šiba da je srpski narod i tokom Prvog i tokom Drugog svetskog rata baš od Nemaca preživeo genocid, od Mačve 1914, Кragujevca i Кraljeva 1941, do Jasenovca gde su ustaše, pod nacističkom zaštitom, zverski ubijale srpsku decu", poručio je Popović.

Od nemačkog ambasadora u soapštenju zahteva da se izvini srpskom narodu za izgovorene uvrede, ako želi da nastavi da kredibilno obavlja dužnost diplomatskog predstavnika svoje zemlje u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu