Upozorenje za Evropu: Vaše tlo je puno hemikalija, Hezbolah ima plan

Koordinator američkog Stejt departmenta za borbu protiv terorizma Nejtan Sejls optužioHezbolah da je skladištio hemikalije po evropskim zemljama.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ PATRICK SEEGER
EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

Od tih hemikalija, kako je dodao, mogu da se prave eksplozivi. Zbog toga Sejls poziva zemlje u Evropi, ali i šriom sveta, da uvedu zabrane ovoj organizaciji.

"Zašto bi Hezbolah čuvao amonijum nitrat na evropskom tlu? Odgovor je jasan: Hezbolah je tu stavio to oružje kako bi mogao da izvede velike terorističke napade kada god on ili njegovi gospodari u Teheranu smatraju da je to potrebno", rekao je Sejls.

On je naveo da su operativci Hezbolaha proteklih godina premestili zalihe amonijum nitrata iz Belgije u Francusku, Grčku, Italiju i Španiju i da se sumnja da i dalje skladište materijal širom Evrope, prenosi AP.

Sejls je na onlajn forumu, koji je organizovao Američki jevrejski komitet, rekao da SAD sumnjaju da se ove zalihe i dalje nalaze širom Evrope, najverovatnije u Grčkoj, Italiji i ŠPaniji.

On je rekao da je Hezbolah "unitarna organizacija koja se ne može podeliti na vojno i takozvano političko krilo".

"Bez potpune zabrane, grupa i dalje može da prikuplja novac i regrutuje operativce", rekao je Sejl dodajući da je Hezbolah "jedna organizacija" i da je reč o "terorističkoj organizaciji".

Sajls je svoje komentare izneo šest nedelja nakon što je u luci u Bejrutu eksplodiralo skladište puno amonijum nitrata, kada je stradalo oko 190 osoba dok je više od 6.000 povređeno.

strana 1 od 604 idi na stranu