Uvode mere koje će važiti do kraja godine

Rim -- Italija, koja je najavila da će vanredno stanje biti produženo do kraja godine, razmatra mere koje će biti na snazi do 31. decembra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Anupam Nath
Foto: Tanjug/AP Photo/Anupam Nath

U pitanju su mere kao što su zabrana okupljanja, korišćenje maske i držanje bezbedne razdaljine među ljudima.

Vanredno stanje uvedeno 31. januara biće na snazi do 31. jula, a premijer Italije Ðuzepe Konte najavio je mogućnost da bude produženo do kraja godine, o čemu će parlament odlučiti u utorak.

Italijanske vlasti razmatraju nove mere u cilju sprečavanja širenja virusa, jačanje kontrole na javnim mestima poput plaža kako bi se izbeglo okupljanje ljudi, a možda će produžiti i zabranu ulaska na teritoriju Italije iz zemalja koje se smatraju visokorizičnim.

Italija je zabranila dolaske iz 13 zemalja, među kojima su Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija.

Iako je broj novih slučajeva u Italiji u padu, italijanski zdravstveni zvaničnici su zabrinuti zbog sve većeg broja zaraženih van granica te zemlje.

"Oko 220.000 zaraženih širom sveta u jednom danu. Nikada ranije nismo imali toliki porast u za samo 24 sata. To nam govori da virus još nije pobeđen i da svi treba da obratimo pažnju", izjavio je ministar zdravlja Italije Roberto Speranca.

On će u utorak predstaviti mere, a kako je najavljeno, na snazi će ostati obaveza korišćenja maske u zatvorenim prostorijama i kada nije moguće držati bezbednu fizičku distancu, ali ne i upotreba rukavica koje "mogu predstavljati rizik ako se nepravilno koriste".

U mnogim objektima i dalje će ljudima biti merena temperatura, dezinfekcija prostora je takođe obavezna, kao i gel za dezinfekciju ruku na ulazu.

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela stroge mere karantina na celoj teritoriji, a iz blokade je izašla postepenim popuštanjem mera posle oko tri meseca.

strana 1 od 565 idi na stranu