"Poštujem majke Srebrenice, ali..."

Banjaluka -- Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Srebrenica mesto gde se "ne može favorizovati jedna istina, već se ona mora graditi na činjenicama".

Izvor: Beta
Podeli
Matej Divizna/Stringer/Getty images
Matej Divizna/Stringer/Getty images

Kako je Dodik rekao danas u Tesliću, priča o Srebrenici ne sme se graditi na spekulacijama.

Govoreći o nameri da se nametne zakon o zabrani negiranja genocida, Dodik je rekao da to pokazuje da je u pitanju "sumnjiva istina, a da istina mora da bude egzaktna i prihvaćena od svih".

"Mi govorimo i jeste tačno da je u Srebrenici počinjen ozbiljan zločin i da su ozbiljno stradali Bošnjaci, ali nije ono što oni pričaju", ocenio je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

Prema njegovim rečima, na području Srebrenice stradali su i Srbi, ali i pripadnici drugih naroda.

Dodik je istakao da poštuju "bol majki Srebrenice i u belim i u crnim maramama" dodavši da se o tom mestu moraju reći "neke stvari", što može da učini samo jaka politička partija kakva je SNSD.

"Ako je nešto sumnjivo, kao što je ta njihova priča, kojom hoće da kažu da se desio genocid, onda se to ne može naterati zakonom. To je samo priča o novom verbalnom deliktu, ili nešto slično", kazao je lider SNSD-a.

Još je naveo da su "Srbi narod koji je preživio genocid u dva rata, a sada doživljava da potomak onih koji su činili zločine – Austrougarska, u liku visokog predstavnika Valentina Incka, Srbima drži predavanje o tome".

Prema njegovim rečima, Austrougarska je u Doboju imala 1915. godine koncentracioni logor za Srbe, a da Incko sada "drži Srbima predavanje i morališe o svemu tome".

Još je kazao da je nekadašnji predsednik SAD Bil Klinton juče govorio o Srebrenici, a poznato je, kako je istakao, da je od muslimanskog lidera Alije Izetbegovića tražio da se žrtvuje 5.000 Bošnjaka kako bi mogao nešto da uradi.

"Klinton se sada ponaša slavodobitno u svemu tome, a Srbi treba da trpe tu vrstu nepravde, na šta neće pristati i SNSD će o tome javno govoriti", ocenio je Dodik.

Srbi, kazao je, mogu biti deo projekta pomirenja u BiH samo ako postoji dogovor da se istina gradi na činjenicama, a ne na spekulacijama.

"Ako neko hoće da putem favorizovanih međunarodnih institucija, kakav je bio Haški tribunal koji je samo sudio Srbima, napiše istoriju, mi iza toga ne stojimo. Ne može nas niko na to naterati", naglasio je Dodik.

strana 1 od 184 idi na stranu