Oluja svih oluja; Svi nosači projektila...

Na Crnom moru besni “oluja svih oluja”, koja je prouzrokovala poplave, a talasi su uništili gradske obale i pristaništa.

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 29.11.2023.

09:29

Oluja svih oluja; Svi nosači projektila...
Ilustracija: EPA-EFE/ SHAHZAIB AKBER

Ovakvo vreme je i pomoglo, ali i naškodilo Ukrajincima na bojnom polju, piše kijevska Ukrajinska pravda. I američki Institut za proučavanje rata (ISW) opisao je kako je oluja u Crnom moru uticala na borbe na frontu, pogotovo na moru.

Naime, kijevska TV stanica Vikna javlja su Rusi "zbog ciklona koji je prošao Crnim morem i jugom Ukrajine sve svoje brodove i nosače projektila morali da vrate u matične baze", te da zbog toga nisu s brodova gađali ciljeve u Ukrajini, pogotovo u Odesi i na južnoj liniji fronta prema Tokmaku.

Poplavljen je i Berdjansk, luka na Azovskom moru u Zaporoškoj oblasti, koja je pod ruskom okupacijom. Taj je grad glavna meta ukrajinske kontraofanzive.

U okupiranom delu Donjecka više od 500.000 ljudi ostalo je bez struje, a oluja je usporila ruske napade na gradić Avdijevku u predgrađu Donjecka.

Analitičari ISW-a napominju da je oluja usporila borbe, ali da ih nije u potpunosti zaustavila. U Crnom moru sada je povećana opasnost od mina jer je nevreme uništilo i odnelo minska polja pa protivbrodske i protivpodmorničke mine "lutaju" morem.

To je ogromna opasnost i za trgovačke brodove koji ne zalaze u ruske i ukrajinske teritorijalne vode, ali velika količina eksplozivnih naprava trenutno pluta morem, posebno u severozapadnom delu Crnog mora.

Oluja je, piše Ukrajinska pravda, oštetila i železničke pruge u obalskim područjima, što bi moglo da utiče na rusko snabdevanje trupa, kao i na logistiku na anektiranom poluostrvu Krimu i južnim delovima Ukrajine pod ruskom okupacijom. Osim toga, ruski nezavisni portal Meduza piše da su obilne snežne padavine i vetar pogoršali vidljivost i onemogućili letove ruskih ratnih aviona i helikoptera, a zakomplikovali su i izvođenje vazdušnog izviđanja i artiljerijske korekcije u smeru oslobođenog grada Hersona.

Istovremeno, prenosi Jutarnji list, Ukrajinci su ove vremenske prilike iskoristili da ojačaju svoje položaje na levoj obali Dnjepra.

Pukovnik Oleksandr Štupun rekao je da su Rusi zbog lošeg vremena upotrebu artiljerije smanjili za jedan i po put, a bespilotnih letelica za šest puta. Na okupiranom Krimu došlo je i do oštećenja ulica, pa je komunikacija Sevastopolja s drugim gradovima otežana, a blokirani su i putevi oko Jevpatorije.

U Sočiju, gde se nalazi i nekoliko Putinovih rezidencija, talasi su dostizali visinu od četiri metra, a lokalni aerodrom zatvoren je za sve vrste letelica.

Moskovski Komersant javlja i da se teretni brod pod zastavom Belizea nasukao u blizini Anape. Na brodu je 21 član posade, uključujući državljane Sirije, Indije i Egipta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: