Aljbin Kurti najoštrije osuđen: "Odmah prekini..."

Senator Kris Marfi, koji je prethodnih dana boravio u Beogradu i Prištini, osudio je današnja dešavanja na severu Kosova.

Izvor: B92

Petak, 26.05.2023.

17:48

Aljbin Kurti najoštrije osuđen:
Foto: Profimedia

On je poručio premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju "da odmah prekine provokacije".

Kosovska policija ušla je danas po podne u zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

Akcija je započeta jutros, uspeli su da uđu u opštinu Zvečan, a desetak građana je povređeno.

Marfi je osudio ovaj potez.

"Upravo sam završio telefonski razgovor sa Derekom Šoleom, povodom ovog zabrinjavajućeg razvoja događaja. Na sastanku koji sam u ponedeljak u Prištini imao sa premijerom Kurtijem, on nije spomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen i on bi trebalo odmaһ da prekine ovu provokaciju", napisao je Marfi na Tviteru.

Kako je ocenio, to je nepotreban korak.

"Da, ove opštine jesu deo Kosova i pod nadležnošću Prištine. Ovi službenici tehnički imaju zakonsko pravo pristupa ovim zgradama. Ali u ovom trenutku, sa tako napetom situacijom na severu, to je namerno provokativan i nepotreban korak", zaključio je Marfi.

Kako tvrdi Tanjug, u Zvečanu su se čuli i pucnji, a primećeni su pripadnici kosovske policije sa dugim cevima. Bačen je i suzavac u dvorište crkve u Zvečanu. U grad su ušla i vozila specijalnih jedinica za razbijanje demonstracija. Pristižu i pripadnici KFOR-a, čiji helikopteri nadleću sever Kosova.

Tim povodom, kosovska policija saopštila je da pomaže novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: