Najavljeno hapšenje Vladimira Putina?

Predsednika Rusije Vladimira Putina ćemo uhapsiti ako dođe u Nemačku, rekao je ministar pravde Nemačke Marko Bušman za list "Cajt".

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 19.03.2023.

09:13

Najavljeno hapšenje Vladimira Putina?
Foto: Profimedia

"Očekujem da će se Međunarodni krivični sud uskoro povezati sa Interpolom, kao i sa državama-članicama i zatražiti od njih realizaciju (naloga). Zatim će Nemačka imati obavezu da uhapsi predsednika Vladimira Putina kada dođe na nemačku teritoriju i preda ga Međunarodnom krivičnom sudu", rekao je namački ministar.

Dodao je da će se zahtevi Međunarodnog krivičnog suda realizovati ako "Putinova noga kroči na teritoriju Nemačke", jer Nemačka priznaje jurisdikciju suda

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, ranije je izdalo "naloge za hapšenje", predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije.

Sud je u saopštenju naveo da je Putin "navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je odluku MKS "opravdanom".

On je, istovremeno, naglasio same SAD ne priznaju nadležnost ovog suda, ali da je u slučaju sa ruskim rukovodstvom argumentacija suda "poprilično čvrsta".

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova ocenila je da su sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju ništavne iz pravnog ugla.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Podeli: