Posle Pelosi – nova poseta; Tajvan ne odustaje

Tajvanska predsednica Cai Ing-ven primila je danas još jednu delegaciju SAD usred tenzija sa Kinom.

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 22.08.2022.

09:20

Posle Pelosi – nova poseta; Tajvan ne odustaje
EPA-EFE/MAKOTO LIN/TAIWAN PRESIDENTIAL OFFICE

Erik Holkomb, guverner američke države Indijane, doputovao je u nedelju u četvorodnevnu posetu Tajpeju. Pre toga, poseta visokih demokrata Nensi Pelosi i Eda Markija izazvala je gnev Pekinga, koji odbacuje zvanične kontakte Tajpeja i drugih zemalja. Kao odgovor na Pelosijevu posetu, Peking je započeo velike vojne manevre oko Tajvana.

Cai: SAD i Tajvan su ključni saveznici u indo-pacifičkom regionu

U razgovoru sa Holkombom u predsedničkoj kancelariji, Cai je naglasila da su SAD i Tajvan ključni bezbednosni i ekonomski saveznici u indo-pacifičkom regionu. "Tajvan se suprotstavio vojnim pretnjama iz Kine, ui oko Tajvanskog moreuza. U ovom trenutku, demokratski saveznici moraju da stoje zajedno i ojačaju saradnju u svim oblastima", rekla mu je Cai. Ona je takođe rekla da Tajvan želi da ojača saradnju u izgradnji održivih lanaca snabdevanja.

Holkomb će se sastati i sa drugim vladinim zvaničnicima

Holkomb je potpisao memorandum o razumevanju sa tajvanskim Ministarstvom ekonomije kako bi olakšao bilateralnu poslovnu, trgovinsku i naučnu saradnju. Holkomb bi trebalo da se sastane sa drugim visokim vladinim zvaničnicima i predstavnicima sektora poluprovodnika, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Tajvana. Tajvan ima nezavisnu vladu od 1949. godine, ali Kina smatra ostrvo delom svoje teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: