Predsednik RIK: Parlamentarni izbori su završeni, danas konačna objava

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitijević izjavio je da su parlamentarani izbori završeni.

Izvor: Beta

Utorak, 05.07.2022.

09:08

Predsednik RIK: Parlamentarni izbori su završeni, danas konačna objava
EPA-EFE/ MARKO DJOKOVIC

On je izjavio je da je sednica RIK-a zakazana danas za 12 časova i da će se tada utvrditi ukupan izveštaj o rezultatima izbora, koji će biti dostavljen Skupštini.

Dimitrijević je za RTS rekao da što se tiče narodnih poslanika u skladu sa Ustavom predsednik Skupštine zakazaće konstitutivnu sednicu na kojoj će se potvrditi mandati narodnim poslanicima i to u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata.

"Od danas praktično počinju da teku rokovi za zakazivanje te sednice. Zakonski rok je 30 dana počev od danas", poručio je Dimitrijević.

Naveo je da je poslednje glasanje održano u Velikom Trnovcu na biračkom mestu broj 6.

"Ono je uspešno završeno posle nekoliko ponavljanja, zbog opravdane zaštite izbornog prava. Protekao je rok za zaštitu izbornog prava. Opštinska izborna komisija opštine Bujanovac je na jučerašnjoj sednici utvrdila zbirni izveštaj za sva izborna mesta sa svoje teritorije i dostavila ga RIK-u. Mi smo odmah zakazali sednicu. Nakon toga teku svi ostali rokovi", istakao je Dimitrijević.

Kako je rekao, poslednji rok za formiranje vlade je početak novembra.

"Ovde govorimo o krajnjim rokovima. U okviru tih rokova može da se formira i konstituiše i parlament i vlada", napomenuo je on.

Na parlamentarnim izborima učestvovalo je ukupno 19 izbornih lista od kojih je 12 prešlo cenzus.

"Od tih 12 lista sedam izbornih lista čine političke stranke i udruženja građana, a pet su liste manjina. U Parlamentu će biti ukupno 26 političkih stranaka i udruženja građana", ukazao je Dimitrijević.

Naveo je da je na poslednjim parlamentarnim izborima bio rekordan broj članova biračkih odbora.

"Dodatno što se posmatrača tiče, nov Zakon o izboru narodnih poslanika daje veliku mogućnost posmatračima da posmatraju izborni proces u svakoj fazi i u svakom organu. Oni mogu da reaguju samo nekim savetima nakon sprovedenih izbora. Kada prisustvuju sednicama organa za sprovođenje izbora, oni su tu samo u svojstvu posmatrača, ali je bitno da su tu u svakoj fazi izbornog procesa od početka do kraja", napomenuo je Dimitrijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: