Rusija tvrdi: "Samo vežbamo"

"Nema rizika od pravog rata u Evropi", izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 19.01.2022.

14:27

Rusija tvrdi:
EPA/EFE/Yuri Kochetkov

"Siguran sam da ne postoji rizik od pravog rata koji bi mogao početi u Evropi ili negde drugde", rekao je Rjabkov na platformi debatnog kluba "Valdaj“.

On je ponovio da Rusija ne namerava da napada Ukrajinu.

"Ne nameravamo da preduzimamo nikakva agresivna dejstva. Nećemo napadati, ni vršiti invaziju na Ukrajinu", istakao je ruski diplomata. On je dodao da Rusija neće preduzimati nikakva dejstva koja bi ugrožavala bezbednost Ukrajine.

"Mi samo sprovodimo vežbe, redovno premeštanje trupa na sopstvenoj teritoriji", naglasio je Rjabkov. Prema njegovim rečima, Rusija neće menjati premeštanje trupa na svojoj teritoriji pod spoljnim pritiskom.

"Što se tiče američkih zahteva da se ‘hitno povuku trupe sa granica sa Ukrajinom’, mi ćemo nastaviti strpljivo da objašnjavamo kolegama da su odgovarajuće snage i sredstva na našoj teritoriji i da nećemo menjati njihovo kretanje pod spoljnim pritiskom", istakao je diplomata.

Prema njegovim rečima, situacija u oblasti evropske bezbednosti je kritična i to krivicom Vašingtona i NATO-a koji, između ostalog, koriste Ukrajinu kao polugu pritiska na Rusiju. Rjabkov je podsetio da je Rusija predložila Amerikancima i drugim zapadnim zemljama realan izlaz iz ove situacije.

"Izneli smo odgovarajuće predloge i to javno ne da bismo podigli ulog ili nekome nekako suzili manevarski prostor, već jednostavno da bi svi koje to zanima, a takvih je mnogo, zaista shvatili o čemu pričamo i u kojoj meri nismo zadovoljni svime što se već dugo dešava", objasnio je on.

O članstvu Ukrajine u NATO

EPA/EFE/Toms Kalnins
Rjabkov je dodao da će Rusija diplomatskim putem činiti sve što je moguće kako bi sprečila ulazak Ukrajine u NATO.

"To je ono što je u središtu bezbednosnih interesa Rusije. I mi ćemo učiniti sve što je moguće kako bismo preokrenuli ovu situaciju, izbalansirali ovu situaciju diplomatskim kanalima. A nacrti rešenja koji izneti Sjedinjenim Američkim Državama (u Ženevi) predlažu put napred – pronaći diplomatsko rešenje", konstatovao je ruski diplomata.

On je objasnio da Moskvi nije potreban moratorijum na širenje NATO-a, već jasne garancije da Gruzija i Ukrajina neće pristupiti Alijansi.

"Za nas je prioritet postizanje pravno obavezujućih, čvrstih garancija Sjedinjenih Američkih Država da ova država (Ukrajina) i druge zemlje koje smo već pomenuli neće postati članice NATO-a. To je poznata formula samita u Bukureštu iz 2008. godine da će Ukrajina i Gruzija postati članice NATO-a. To treba isključiti i zameniti shvatanjem da se to nikada neće dogoditi", naglasio je Rjabkov.

Podsećamo, Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja "agresivnih dejstava" Rusije u blizini granica Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju.

Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za "agresivna dejstva", navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o "ruskoj agresiji" koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Podeli: