Vučić: "Stvorena je atmosfera nepoverenja"; Erdogan: "Moj dragi prijatelj" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Turskoj.

Izvor: B92

Utorak, 18.01.2022.

17:19

Vučić:
Tanjug/AP Photo

Nakon sastanka medijima su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

"Treba da razumemo okolnosti, da guramo zemlje unapred, a ne u prošlost, koja je važna da bismo iz nje izvukli pouke. Važno je da svojim rukama gradimo bolju budućnost. Naša ekonomska saradnja raste, imamo 110 turskih kompanija koje posluju u Srbiji i one su važne jer posluju, između ostalog, u malim mestima, što je nama važno", kazao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali o odnosima dve zemlje, o miru, stabilnosti, o poštovanju Dejtonskog sporazuma, a po ovom pitanju su se, kaže Vučić, odlično razumeli.

"Rekao sam Erdoganu da Srbija podržava integritet BiH i integritet RS unutar BiH. Zajednički ćemo morati da radimo na vraćanju poverenja i vere, iako je to mnogo teško raditi, jer na to deo medija u Srbiji uvek gleda s podozrenjem", rekao je.

Vučić je naveo da je, takođe, rekao da su važni infrastrukturni projekti i da saradnja raste u svim oblastima.

Erdogan je naglasio da je teritorijalni integritet BiH od velike važnosti, a da će zajedno sa Vučićem nastaviti da rešava sve probleme. Nakon izbora u Srbiji biće održan zajednički sastanak sa Predsedništvom BiH.

Erdogan Vučića nazvao "dragim prijateljem"

EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
Predsednik Turske je istakao da je sa "dragim prijateljem" razgovarao o odnosima te dve države, i da su razmenili mnoga mišljenja.

Erdogan je izjavio da je srećan što su odnosi dve zemlje na visokom nivou. "Naši odnosi sa Srbijom su na najvišem mogućem nivou. Razgovarali smo o koracima koje treba da preduzmemo u narednom periodu. Obim naše trgovine, uprkos pandemiji, nastavlja da obara rekorde", rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da su na sastanku razgovarali o krizi u BiH, i podršci koju Srbija pruža.

On je podsetio da je Turska otvorila konzulat u Novom Pazaru i da planira da ga otvori ove godine i u Nišu. Dodaje da su razmenjene ideje o zajedničkim projektima. Istakao je da će Turska učiniti sve da se smanje napetosti na Balkanu i još jednom se zahvalio "dragom prijatelju" na poseti.

Nakon predsednika Turske, medijima se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On se zahvalio Erdoganu i izrazio nadu da će uskoro Srbija uzvratiti posetu.

Sporazum o saradnji institucija za zaštitu kulturnog nasleđa

EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE
Ministarka kulture Srbije Maja Gojković potpisala je danas u Ankari sa ministrom kulture Turske Mehmetom Nurijem Ersojem okvirni sporazum o saradnji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije i Generalne direkcije za kulturno nasleđe Turske.

Sporazum je potpisan u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Podeli: