Ersin Tatar pobednik predsedničkih izbora na Severnom Kipru

Premijer samoproglašene Turske republike Severni Kipar Ersin Tatar pobedio je na danas održanim predsedničkim izborima osvojivši 51,74 odsto glasova.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.10.2020.

22:20

Ersin Tatar pobednik predsedničkih izbora na Severnom Kipru

Tatarov protivkandidat i aktuelni predsednik Mustafa Akinči osvojio je 48,26 odsto glasova, pokazuju rezultati nakon prebrojavanja svih glasova, prenosi Rojters.

Kiparski Turci danas su u drugom krugu izbora birali novog predsednika.

Kako je ranije objavljeno, nakon sukoba oko prava na eksploataciju fosilnih goriva u vodama istočnog Mediterana između Turske i Grčke, zaoštrila se i predizborna kampanja između Akinčija (72), koji se protivi kompletnoj dominaciji Ankare, i Tatara (60) koji se zalaže da potpuno usklađivanje sa zvaničnom turskom politikom.

Međunarodno priznata država je Kipar koji se nalazi na južnom, grčkom delu ostrva.

Grčki deo Kipra je članica EU, dok je samo Turska priznala državu kiparskih Turaka na severu ovog podeljenog mediteranskog ostrva.

Prvi test za novog predsednika kiparskih Turaka biće sastanak s kiparskim Grcima i predstavnicima tri zemalje "garanta" za Kipar - Grčke, Turske i Velike Britanije, koji je najavio generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Gutereš s ciljem da se pokrenu zamrli mirovni pregovori.

Akinči smatra da je federacija jedini mogući model za mir na ostrvu, dok Tatar ocenjuje da federacija nije dobro rešenje već model sporazuma između dve samostalne države, koji predlaže Ankara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: