I Slovenci traže sankcije

Slovenija će se zalagati za uvođenje sankcija izraelskim naseljenicima na Zapadnoj obali.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 11.12.2023.

12:39

I Slovenci traže sankcije
Foto: Tanjug/AP Photo/Leo Correa

To je izjavila šefica diplomatije Tanja Fajon uoči današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu.

Fajon je novinarima rekla da se, s obzirom na eskalaciju nasilja na Zapadnoj obali, Slovenija zalaže za uvođenje zabrane izdavanja viza za ulazak u EU izraelskim naseljenicima koji žive na toj teritoriji.

"Uspostavljanje trajnog primirja između zaraćenih strana u Gazi ključno je za sprečavanje genocida, egzodusa i etničkog čišćenja", dodala je ona.

Fajon je ocenila da je potrebno je razgovarati i o dodatnim sankcijama protiv ekstremnog palestinskog pokreta Hamas.

Danas se u Briselu održava sastanak ministara spoljnih poslova članica Evropske unije i pet zemalja Istočnog partnerstva - Jermenije, Azerbejdžana, Gruzije, Moldavije i Ukrajine.

"Slovenija podržava početak pristupnih pregovora EU sa Ukrajinom i Moldavijom i davanje statusa kandidata za članstvo Gruziji, ali ne smemo zaboraviti na Zapadni Balkan", rekla je Fajon.

Ona je povodom protivljenja mađarskog premijera Viktora Orbana da Ukrajina otvori pristupne pregovore sa EU rekla da je neophodno politički razmišljati u odnosu na geopolitičku situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: