Ponedeljak, 11.12.2023.

10:42

Poljaci će "ubiti" Ukrajince

Sve manje pomoći može da stigne u ratom razorenu Ukrajinu, preko jednog od glavnih koridora, i to zbog blokade poljskih poljoprivrednika.

Izvor: B92

Poljaci će
Tanjug/AP Photo/Karl Ritter

Brojne dobrotvorne i međunarodne organizacije koje isporučuju pomoć traže bilo kakav znak nade dok se napetosti povećavaju zbog višemesečne blokade na poljskoj granici. Oni upozoravaju da će takva situacija dati Rusiji “sposobnost da ubija ukrajinske vojnike i teroriše civile nekoliko nedelja duže“.

Prema agenciji Asošiejted pres, u subotu su kamioni koji idu na ukrajinsko ratište zaglavljeni u miljama dugom redu na granici sa Poljskom. Kasni i isporuka komponenata za pravljenje dronova za borbu protiv ruskih snaga.

Poljski demonstranti kažu da je njihova egzistencija ugrožena nakon što je EU nedavno ublažila pravila transporta i tvrde da su ukrajinske kamiondžije ugrozile njihov posao.

Dve humanitarne organizacije, fondacija KOLO, koja pomaže ukrajinskoj vojsci u tehnologiji na bojnom polju, i “Come Back Alive”, najveća ukrajinska dobrotvorna organizacija koja snabdeva vojsku opremom, kažu da je poljska blokada veoma štetna i da će imati ozbiljne posledice.

Fondacija KOLO kaže da je 200 kamioneta potrebnih za transport municije i evakuaciju ranjenih blokirano na poljskoj granici. “To znači da će ruska vojska imati mogućnost da ubija ukrajinske vojnike i teroriše civile još nekoliko nedelja“, rekao je Zadorožnji.

Iako nema jasne rezolucije na vidiku, promena rukovodstva u Varšavi daje određeni optimizam. Donald Tusk, lider poljske opozicione stranke Građanska platforma i verovatno sledeći premijer, želi da se pozabavi blokadom. Očekuje se da će on otići na blokadu.

“Tražićemo rešenja koja bi trebalo da zadovolje poljske prevoznike, ali nećemo tolerisati nikakve događaje koji ugrožavaju poljsku bezbednost. Ko ih je inspirisao ili inicirao?”, upitao je Tusk u petak, ističući da je Ukrajina strateška tačka za Poljsku.

Ključni zahtev poljskih demonstranata je da se vrati sistem izdavanja dozvola ukrajinskim prevoznicima za rad u EU.

“Ne vidimo nikakvo svetlo u tunelu, ne vidimo da bilo koja vlast, bilo koja vlada ili komisija EU zaista obraća pažnju na ovo“, rekao je Dariuz Matulevic, šef udruženja kamiondžija u Šćećinu, gradu u zapadnoj Poljskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: