Putinov najveći neprijatelj "nestao": "U opasnosti je"

Pristalice zatvorenog ruskog lidera opozicije Alekseja Navaljnog kažu da nisu imali kontakt s njim već tri dana.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Nedelja, 10.12.2023.

08:33

Putinov najveći neprijatelj
EPA-EFE/ YURI KOCHETKOV

Predsednica njegove fondacije za borbu protiv korupcije Marija Pevčik napisala je u petak na mreži X da "Navaljnog nema već tri dana".

"Život Navaljnog je u velikoj opasnosti. Sada je u punoj izolaciji" napisala je.

U objavi na Instagramu u petak, Ruslan Šavedinov, također iz iste fondacije, napisao je da je posljednja informacija o Navaljnom bila da mu je pozlilo u zatvorskoj ćeliji nakon što je bio izložen teškim uslovima, uključujući ograničenoj hrani, nedostatku ventilacije i minimalnom vremenu potrebnom za rekreaciju.

"Jedina zaštita za Navaljnog je publicitet", napisao je Šavedinov.

Saradnica Navaljnog Kira Jarmiš napisala je u petak na mreži X da su advokati opozicionog lidera celi dan čekali ispred zatvora bez dozvole da posete klijenta.

Rekla je da njegovi saveznici od njega već više od sedam dana nisu primili nikakva pisma, što je, kako je rekla, neobično.

"Naša pisma njemu, takođe, nisu dostavljena", napisala je ona.

Pozvao Ruse da glasaju protiv Putina

Navaljni tokom ročišta u petak nije bio povezan video vezom, zbog, kako su naveli službenici zatvora, tehničkih problema.

Pristalice Navaljnog u četvrtak su pokrenule kampanju protiv pokušaja predsednika Vladimira Putina da osigura peti predsednički mandat na izborima u Rusiji u martu 2024. godine.

Navaljni je pozvao Ruse da glasaju protiv Putina na izborima. Putin je u petak najavio da će se kandidovati za još jedan mandat, podseća "Radio slobodna Evropa".

Vodeći ruski opozicionar služi kaznu zatvora od 19 godina nakon što je osuđen za stvaranje "ekstremističke" organizacije, optužbe za koje se naširoko veruje da su osveta za njegovu političku aktivnost.

Više od 20 puta je bio stavljen u samicu otkako je započeo zatvorsku kaznu u februaru 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Podeli: