Nedelja, 04.06.2023.

13:26

Katastrofa u Ivanjici: Meštani odsečeni od sveta, putevi uništeni, pokrenuta klizišta FOTO

Danima unazad, nevreme u Zapadnoj Srbiji pravi haos. Prvo su se na udaru našli Užice, Požega, Lučani i Čačak, a zatim je pogodilo i Ivanjicu.

Izvor: RINA

Katastrofa u Ivanjici: Meštani odsečeni od sveta, putevi uništeni, pokrenuta klizišta FOTO

Usled obilne kiše u planinskim selima izlili su se pritoke Moravice i bujični potoci i potpuno uništili puteve. Odsečeno od sveta je nekoliko zaseoka, a do ostalih kuća jedva se prilazi samo traktorom

Uz mehanizaciju koja je izašla na teren, ni meštani ne sede skrštenih ruku već pomažu koliko mogu kako bi se što pre bar malo situacija normalizovala.

"Davne 1965. godine, zatim 2020. i evo sada možemo da kažemo da nas je pogodilo nevreme ovakvih razmera. To je bilo strašno i gledati, vodena stihija nosila je sve pred sobom. Putevi su uništeni totalno, čistili smo čitavu noć ali i dalje se može proći samo traktrom i to jedva. Voda je došla do škole i crkve, na svu sreću što nije ušla u kuće", rekao je za RINU predsednik Mesne zajednice Brezova Danko Šekeljić.

Upravo zbog katastrofalnog stanja koje je ostalo iz nevremena, u šest Mesnih zajednica uvedena je vanredna situacija. Na pojedinim lokacijama pokrenuta su klizišta, što dodatno plaši i otežava meštanima.

"Najteže stanje je u Močiocima, Kušići, Brezova, Međurečje, Bratljevo, Kovilje, ali imali smo problema na čitavoj teritoriji opštine, čak i u ravničarskim predelima ali smo se izborili sa lokalnom mehanizacijom i i izbegli uvođenje vanredne situacije i u tim selima. Nama je cilj da što pre očistimo sve ono što je voda nanela, kao i zapušene propuste. U Kovilju je voda prišla blizu škole, oko osam domaćinstava je odsečeno od sveta u Bratljevu", izjavio je predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Na teren u Ivanjicu stigle su i ekipe Srbijavoda koje zajedno sa lokalnom mehanizacijom pokušavaju što pre da osposobe neprohodne putne pravce.

"Prvobitni cilj je da nema odsečenih domaćinstava, a kad padivine stanu i voda se povuče onda možemo da pristupimo kompletom saniranju. Ekipe svakodnevno sklanjaju zemlju sa puta koje nanosi klizište, a onda preko noći se ono ponovo pokreće. Najveći problem pravi kiša koja ne pada normalnim intenzitetom, već imate 50 litara kiše za pola sata. Sreća je samo što imamo vremenske intervake bez padavina", dodao je Mitrović.

Veliki problem imaju i malinari koji ne mogu da priđu do svojih zasada, a zna se da većina domaćinstava živi upravo od toga.

"Ono što je najvažnije jeste da nema povređenih ljudi, sve ostalo će se sanirati. Nadam se ponovo uz pomoć resornih ministarstava, kao što je to bilo nakon nevremena 2020. godine", zaključio je Mitrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: