Sreda, 31.05.2023.

14:19

Milanović: "Za dom spremni = Slava Ukrajini"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na svečanosti dodele javnih priznanja Grada Zagreba.

Izvor: index.hr

Milanović:
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nakon dodele nagrada Milanović je komentarisao aktualne događaje.

O poviku "Slava Ukrajini" rekao je sledeće.

"Mučim se kao Isus da stavimo pokliče poput "Za dom spremni" sa strane. Ako nisi shvatio, ne mogu te prevaspitati. Između Za dom spremni i Slava Ukrajini nema razlike. To je poklič najradikalnijih šovinista zapadne Ukrajine koji su radili s nacistima i pobili hiljade Jevreja, Poljaka… To ne želim da slušam u Hrvatskoj. To što su se neki lideri navukli na to, ne zanima me. Neka izmisle drugačiji pozdrav. Neka maknu i Rusiju i Ukrajinu. Kijev je daleko, Moskva još dalje."

O korišćenju ZDS-a u Hrvatskoj rekao je: "Svoju poentu sam rekao u više navrata. Ne mogu to raditi unedogled. To nam pravi štetu. Komemoracija u Blajburgu – ako to nekima u Hrvatskoj nešto znači, ako je tamo stradao neko drag, nedužan, postoji dosta načina za komemoraciju. To je ponižavajuće za Hrvatsku."

"Da se nisu provocirali Austrijanci, moglo je i dalje biti u Austriji. To je borba protiv tlačitelja, tirana iz Njegoševe strofe… Za par dana će biti godišnjica bitke na Sutjesci gde su poginule stotine Dalmatinaca. Meni je to antifašizam", dodao je.

Komentarisao je i dodjelu nagrada Grada Zagreba.

"Da, nažalost, dodeljene su po ideološkom ključu. Pitanje pobačaja je rešeno u Jugoslaviji i funkcionisalo je. Ima ljudi koji to ne mogu podneti… Niko normalan nije pobornik pobačaja, ali postoje situacije, postoji ljudska volja… To je žensko telo. Ne mislim da je priziv savesti ultimativna nepravda", kaže Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: