"Pao je" i šta sad?

Bitka za ukrajinski grad Bahmut zasad je završena, nakon deset meseci krvavih borbi, ali sada se postavlja pitanje šta Rusija planira da uradi.

Izvor: index.hr

Petak, 26.05.2023.

09:09

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/Ilustracija

Kako piše Njujork tajms, Moskva se nadala da će iskoristiti zauzimanje Bahmuta kao odskočnu dasku za dalje napredovanje prema zapadu, prema većim gradovima Kramatorsku i Slovjansku, ali se čini da je taj cilj za sada nedostižan.

Ruske trupe izgledaju iscrpljeno, kažu vojni analitičari, nakon što su pretrpele velike gubitke u osvajanju Bahmuta, dok je Ukrajina u međuvremenu obučila nove formacije, koje je Zapad naoružao i opremio, i očekuje se da će pokrenuti širu kontraofanzivu negde duž linije fronta duge oko 1.000 kilometara.

Zbog toga je Rusija u nekoj vrsti odbrambenog položaja, navodi Njujork tajms, a prenosi Index.hr.

Navodi se i da su ruske snage provele veći deo zime i proleća ukopavajući se i pripremajući se za ukrajinski napad. Tako su na jugu, za koji neki vojni analitičari predviđaju da će biti u središtu ukrajinske ofanzive, ruske snage iskopale zamršenu mrežu primarnih i sekundarnih linija rovova i minskih polja kako bi osujetile svako ukrajinsko napredovanje.

U svakom slučaju, bitka za Bahmut imala je značajnu cenu i za Rusiju i Ukrajinu te će uveliko uticati na ono što sledi.

Vojni analitičari, zapadne obaveštajne agencije i ukrajinski zvaničnici mesecima su raspravljali o strateškom značaju bahmutske kampanje. Moskva je mogla uložiti resurse negde drugde na prvoj liniji umesto da gubi živote i municiju za nekoliko kilometara teritorije. Kijev se mogao povući ranije i sačuvati svoje bojne brigade i zalihe za buduće ofanzive.

Odluke obe strane da ostanu u gradu i bore se za njega imaće trajne posledice na njihove buduće manevre.

Bitka za Bahmut bila je jedinstvena po tome što se Vagnerova grupa oslanjala na formacije zatvorenika u napadu na ukrajinske rovove kako bi savladala njihovu odbranu i otkrila položaje. Sposobnost Rusije da popuni svoje redove, često nedovoljno obučenim snagama, u jednom je trenutku bila jedna od njenih prednosti jer je prisilila Ukrajinu da rizikuje svoje bolje obučene jedinice kako bi zaustavila sirove trupe koje su Rusi tretirali kao potrošnu robu.

Ali Ukrajina je uzvratila uprkos tome što je izgubila položaje u gradu i imala ogroman broj žrtava. Iskoristili su otvorena polja i drvorede na periferiji i poslužili se zapadnom preciznom artiljerijom, poput raketnih bacača HIMARS i haubica od 155 mm za ranjavanje i ubijanje ruskih vojnika iz daljine.

Sada Moskva mora odlučiti hoće li pokušati da napreduje zapadno od Bahmuta. Nekoliko kilometara dalje nalazi se grad Časiv Jar, a Ukrajina se može povući na uzvišenje između dva grada, odakle bi mogla delovati na ruske trupe koje napreduju. Verovatnije je da će se Rusi usredsrediti na odbranu Bahmuta i njegovih prilaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Podeli: