Rekao je... A zbog toga se ide u zatvor VIDEO

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upotrebio je reč koja je u Rusiji strogo zabranjena, piše Indeks.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 23.03.2023.

17:34

Rekao je... A zbog toga se ide u zatvor VIDEO
Tanjug/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP

Ta reč je "rat".

Šojgu je tako prva osoba iz vrha Rusije koja je situaciju u Ukrajini, doduše nenamerno, nazvala ratom.

Na pitanje novinara kako će se rat završiti, on je odgovorio: "Svaki rat se završava mirom."

Ali kada je novinar upitao koliko brzo se može očekivati mir u Ukrajini, Šojgu nije odgovorio na pitanje i napustio je prostoriju. Iako je TV Zvezda prvobitno pustila snimak napuštanja ministra odbrane, on je kasnije isečen. Podsećanja radi, Rusi od prvog dana do danas sukob u Ukrajini nazivaju "specijalnom vojnom operacijom". Putin je svaki put kada je držao govor nazvao sukob u Ukrajini "specijalnom vojnom operacijom".

Zbog ovoga u Rusiji možete završiti u zatvoru

Zbog onoga što je rekao Šojguu, on teoretski može da završi u višegodišnjem zatvoru u Rusiji. Naravno, Šojgu neće završiti u zatvoru, ali ruski zakon je promenjen prošle godine da bi se ionako tiha ruska opozicija dodatno ućutkala.

Putin je početkom marta prošle godine potpisao zakon koji predviđa zatvorske kazne za širenje "lažnih vesti" o vojsci. Donji dom ruskog parlamenta potom je usvojio zakon koji predviđa do 15 godina zatvora za širenje, kako kaže, lažnih informacija o oružanim snagama, koje su ruski poslanici doneli zajedno sa zakonom kojim bi se širenje lažnih informacija učinilo nezakonitim.

"Ako laži dovedu do ozbiljnih posledica, preti im kazna do 15 godina zatvora", saopštila je Duma, donji dom parlamenta u saopštenju iz marta prošle godine.

Kako je tada na Tviteru objasnio Aleksej Kovaljov, urednik Meduze (jednog od retkih preostalih ruskih nezavisnih medija), lažne vesti podrazumevaju svaku vest o vojsci ili ratu koju nije distribuiralo rusko Ministarstvo odbrane, odnosno bilo koji medijski sadržaj u kome je Putinova "specijalna operacija" nazvana pravim imenom – rat.

"Da, od sada u Rusiji bukvalno ne možete, pod pretnjom ekstremne kazne, ruski rat u Ukrajini nazivati ratom", objasnio je Kovaljov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: