Drama iznad Crnog mora: Sudar ruskog aviona i američkog drona; oglasili se i Rusi i Amerikanci

Ruski borbeni avion se sudario sa američkim dronom iznad Crnog mora, prenosi Bi-Bi-Si.

Izvor: BBC

Utorak, 14.03.2023.

18:05

Drama iznad Crnog mora: Sudar ruskog aviona i američkog drona; oglasili se i Rusi i Amerikanci
Foto: Profimedia

Američko vazduhoplovstvo bilo je primorano da prizemlji svoju bespilotnu letelicu, saopštila je američka vojska.

Vojska navodi da je dron izvodio rutinsku operaciju u međunarodnom vazdušnom prostoru kada su dva ruska aviona pokušala da ga presretnu.

U saopštenju se takođe navodi da je "nebezbedan i neprofesionalan čin Rusa" umalo doveo do pada jednog od borbenih aviona i drona.

"Otprilike oko sedam časova jedan od ruskih aviona Su-27 udario je u propeler MK-9, zbog čega su američke snage morale da obore MK-9 u međunarodne vode. Nekoliko puta pre sudara, Su-27 je bacao gorivo i leteo ispred MK-9 na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način. Ovaj incident pokazuje nedostatak kompetentnosti pored toga što je nebezbedan i neprofesionalan", rekao je u saopštenju general američkih vazduhoplovnih snaga Džejms B. Heker, komandant Vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi i Africi.

Ruski i američki avioni su tokom rata leteli iznad Crnog mora, ali ovo je prva poznata takva interakcija, koja je bila potencijalno opasna i koja je mogla da eskalira u kritičnom trenutku borbi, piše CNN.

Sjedinjene Američke Države upravljaju dronovima riper iznad Crnog mora od pre početka rata, koristeći špijunske dronove za nadgledanje područja. Bespilotne letelice riper mogu da lete i do 50.000 stopa, prema vazduhoplovnim snagama, i imaju senzore i mogućnosti da prikupljaju obaveštajne podatke i vrše izviđanje tokom dužeg vremena, što ih čini idealnom platformom za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru.

Oglasila se Bela kuća

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je da iako je bilo i drugih takvih presretanja, ovaj je bio vredan pažnje jer je izazvao obaranje američke letelice. "Tako da je jedinstven u tom pogledu“, rekao je on.

Incident neće odvratiti SAD od operacije iznad Crnog mora, naglasio je on.

On je dodao da je američki predsednik Džo Bajden obavešten o incidentu, prenosi Skaj njuz.

Javili se i Rusi

Američki dron MK-9 pao je u utorak ujutru u Crno more zbog sopstvenog oštrog manevrisanja, ruski lovci nisu stupili u kontakt sa njim i nisu koristili oružje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Kao rezultat oštrog manevrisanja oko 09:30 po moskovskom vremenu, bespilotna letelica MK-9 je ušla u nekontrolisani let uz gubitak visine i sudarila se sa površinom vode. Ruski lovci nisu koristili vazdušnu naoružanja, nisu došli u kontakt sa bespilotnom letelicom i bezbedno su se vratili na matično aerodrom", saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo je pojasnilo da je ujutru 14. marta kontrola vazdušnog prostora Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije snimila prelet američke bespilotne letelice MK-9 iznad Crnog mora u regionu poluostrva Krim u pravcu ruske državne granice.

"Let drona izveden je sa isključenim transponderima, narušavajući granice područja privremenog režima korišćenja vazdušnog prostora, uspostavljenog radi izvođenja specijalne vojne operacije, saopšteno svim korisnicima međunarodnog vazdušnog prostora i objavljeno u skladu sa međunarodnim standardima", navelo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ruski lovci iz sastava PVO koji su na dužnosti bili su uvučeni kako bi se identifikovao uljez, dodaje ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli: