Direktna pretnja Bratstva: Putina treba ubiti FOTO

Pod okriljem mraka, grupa vojnika podigla je gumenjak sa peska u vodu.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 22.11.2022.

22:54

Direktna pretnja Bratstva: Putina treba ubiti FOTO
Foto: Profimedia

Druga grupa je ukrcala opremu u svoj čamac, dok se treća tiho odgurnula veslima. Kad su se svi ukrcali u gumene čamce, upalili su motore i krenuli prema pučini.

Dobrovoljni tim ukrajinskih specijalnih snaga, nazvan bataljon Bratstvo, kroz tminu obasjanu samo mesecom, prešli su reku Dnjepar.

Borci Bratstva već mesecima izvode tajne napade i druge specijalne operacije, u sklopu ukrajinske protivofanziva protiv ruskih okupacionih snaga. Te noći njihov zadatak je bio preći Dnjepar, pa na istočnu obalu, koju drže Rusi, postaviti mine na putu i napasti minobacački položaj.

Opasna misija

"To je vrlo opasna misija. Moraju da se iskrcaju na mesto sa gomilom Rusa. Treba da ih zaobiđu postaviti mine", ispričao je za Njujork Tajms komandant bataljona Bratstva, Oleksij Serediuk.

Akcija je tek delomično uspela. Vojnici su se vratili pre zore nakon što su postavili mine, ali je napad na minobacačke položaje otkazan jer je grupa ruskih vojnika bila prevelika.

Nakon što su se Rusi povukli iz grada Hersona i prešli na istočnu obalu, reka Dnjepar postala je linija razdvajanja južnog bojnog polja. Ukrajinci drže zapadnu obalu i čamcima prelaze na drugu stranu reke kako bi izvodili diverzantske napade.

Bratstvo svoje akcije u pravilu započinje izviđanjem ruskih položaja bespilotnim letelicama. Zatim upoređuju obaveštajne izveštaje sa izviđanjem na terenu i proveravaju ih s ukrajinskom vojskom koja ima svoje izvore. Nakon planiranja napada, tim se okupio oko kompjuterskog ekrana kako bi pogledao snimke dronom dok ih je izviđač obaveštavao.

Kada je pala noć, napad je mogao da počne.

U roku od sat vremena, Ukrajinci su opremljeni naočarima za noćno osmatranje, oružjem i vodootpornim ogrtačima i spustili su se na plažu. Zajedno su se pomolili, zatim se ukrcali u uske gumene čamce i nestali u mraku. Kada su stigli do cilja, zatekli su veliki broj ruskih vojnika.

Brojno nadmoćniji, Ukrajinci su se držali što dalje od njihovog vidokruga, čekajući priliku. Ali posle nekoliko sati jedan od gumenjaka je procurio i morali su da prekinu operaciju.

Od početka rata u Ukrajini, bataljon Bratstva je izvršio neke od najtežih misija u sukobu, vršeći sabotaže duž linija fronta, uključujući bitke oko Kijeva i Harkova.

Nedavno su uništili ruski minobacač i oborili ruski helikopter. Lokalno stanovništvo se pokazalo kao pouzdani doušnik u oblastima koje su zauzele ruske trupe.

Bratskom bataljonu pridružila se grupa ruskih dobrovoljaca, političkih izbeglica koji su nekoliko godina živeli u Ukrajini i odlučili da ratuju na strani Ukrajine.

Volonteri su najpogodniji za organizaciju sastanka, jer su najspremniji da prihvate rizik.

"Svi sanjamo da idemo u Čečeniju, Kremlj i sve do Urala. Što se tiče predsednika Vladimira Putina, on treba da bude ubijen u njegovom bunkeru. Moja mala jedinica to može", rekao je Serediuk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Podeli: