Suština međustranačkog dijaloga - nova pravila za izbornu kampanju?

Izbori za predsednika države, Skupštinu i Grad Beograd biće održani 3. aprila, a kampanja će se verovatno voditi po nešto drugačijim pravilima nego do sada.

Izvor: Novosti

Nedelja, 24.10.2021.

09:45

Suština međustranačkog dijaloga - nova pravila za izbornu kampanju?
TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Ovo je suština u sastanka o izbornim uslovima, bez prisustva stranaca, koji je održan u Skupštini Srbije, uz učešće predsednika Aleksandra Vučića, prvog čoveka Skupštine Ivice Dačića, predstavnika SNS, Dveri, Dosta je bilo, Zavetnika, DSS...

Plan je da se sledeće nedelje, ukoliko se svi saglase sa predlogom sporazuma, on zvanično i potpiše. Na sastanku je bilo reči da će izbori zbog zakonskih rokova biti raspisani u dva dana - parlamentarni i gradski 15. februara, na Sretenje, dok će predsednički biti "zakazani" 3. marta. Takođe, predloženo je da opozicija ima stalne predstavnike u biračkim odborima na izbornim mestima i da se uvede takozvani izazov, što podrazumeva da se može tražiti provera rezultata sa određenih biračkih mesta, nasumičnim izborom.

U ranijim rundama pregovora je usaglašeno da se novac za kampanju deli na drugačiji način - 30 odsto će partije dobijati pre glasanja, a 70 odsto posle, a na osnovu dobijenih mandata. Sada je taj odnos 20 naprema 80 procenata. Takođe, broj potrebnih potpisa za izlazak na izbore manjinskih stranaka je smanjen sa 10.000 na 5.000 potpisa. Dogovoreno je i da "funkcionerske kampanje" nema sedam dana pre glasanja. To znači da kandidati za predsednika i poslanike ne smeju da učestvuju u svečanostima početka ili završetka infrastrukturnih radova. Dogovor je i da vanparlamentarne stranke dobiju mesta u stalnom sastavu Republičke izborne komisije.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić rekao je da je ovo bio završni sastanak i da ostaje da "tim koji vodi Dejan Đurđević iz Vlade Srbije pretoči na papir dodatne predloge koje smo čuli i koje je prihvatio predsednik Aleksandar Vučić".

"Svi učesnici dijaloga su zadovoljni, možda ne u potpunosti, ali su na sastanku rekli da će potpisati dokument. Načelni dogovor tiče se izbornog zakonodavstva, izbornog procesa u smislu podnošenja lista, prikupljanja potpisa, kontrole biračkog spiska i dana glasanja, rezultata izbora, saopštavanja rezultata, utvrđivanja rezultata, do pitanja medija i finansiranja kampanje", rekao je Dačić.

On je još jednom pozvao opoziciju da dostavi predloge za Privremeno nadzorno telo za praćenje izbora, što je dogovoreno u dijalogu koji se vodio uz medijaciju evroparlamentaraca.Kada je reč o medijima, kako je objasnio, javni servisi su se već izjasnili o tome šta bi bio njihov predlog, koje će emisije uvesti i kako će pratiti kampanju. Takođe, biće poslato i pismo ostalim medijima da imaju u vidu dogovorene demokratske principe.

Inače, u radnom sporazumu nema tog predloga, ali se pominjalo da se može desiti da se od javnih servisa traži da deo prostora za politički marketing ustupe i besplatno.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da neće potpisati dokument dok ne vidi završnu verziju i Predsedništvo ne donese takvu odluku. Dodao je da je njegov pokret tražio da sedam vodećih medija dostavi planove za povećanje prostora ustupljenom opoziciji, kao i formiranje nadzornog tela za praćenje izbora.

Nacionalna pitanja

Kako pišu "Novosti", teme razgovora nisu bili samo izborni uslovi.

Predsednik je govorio i o Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj, u kontekstu pritisaka koje ćemo imati u narednom periodu u vezi sa ovim nacionalnim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Podeli: