Đukanović: "Srbija želi da dokaže da su Crnogorci Srbi"

Predsednik Crne Gore Đukanović poručuje da nema sumnje da će Crna Gora ostati nezavisna i stabilno na putu EU.

Izvor: RTCG

Ponedeljak, 26.07.2021.

13:03

Đukanović:
Foto: EPA-EFE/ Boris Pejovic

On je ubeđen je da će Crna Gora biti prva sledeća članica EU, jer je najdalje odmakla u procesu pregovora. Predsednik Crne Gore isitče i da Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država.

Govoreći o odnosu Crne Gore i Srbije Đukanović je kazao da je njegova vizija da bi one trebalo da imaju odnos poput Češke i Slovačke i dodao da se Crna Gora trudi da sačuva šansu za takav odnos u budućnosti. Nažalost, kako je kazao, imamo problem u Beogradu koji, kaže, traje vekovima.

"Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država, da su Crnogorci zapravo Srbi, da ne postoji crnogorska crkva, kultura.... Permanentan je viševjekovni napor iz Srbije, kojeg artikuliše velikosrpski nacionalizam da prisvoji Crnu Goru i učini je delom srpskog državnog nacionalnog i kulturnog identiteta, zato su i bili protiv crnogorske nezavisnosti", kazao je Đukanović u intervjuu za slovačku TA3.

On je dodao da je lakše nositi se sa velikosrpskim nacionalizmom dok on, kako je kazao, dolazi iz nekih akademskih ili drugih krugova. Problem je, kaže, kada taj nacionalizam dobije svoje uporiušte u državnoj politici Srbije. Takvo je stanje, ističe, danas.

"Srbija danas kroz svoju državnu politiku dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost. Oni to neće priznati, ali onim što rade oni dovode u pitanje crnogorsku nezavisnost. Zato je jako važno da se završi sa iluzijama da je moguće menjati granice na Zapadnom Balkanu. Kada se Srbija odrekne takve svoje aspiracije prema Crnoj Gori, verujem da ćemo moći da se poslužimo iskustvom saradnje Češke i slovačke", kazao je predsednik Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Podeli: