Opozicija tvrdi da se Kurti krije i beži - i to od Srbije

Sednicu skupštine u Prištini, na kojoj je Aljbin Kurti trebalo da predstavi izveštaj o dijalogu sa Beogradom, obeležila je njegova polemika sa opozicijom.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.06.2021.

17:55

Opozicija tvrdi da se Kurti krije i beži - i to od Srbije
EPA-EFE/ ERMAL META

Opozicija ga je kritikovala da nema strategiju za dijalog sa Beogradom, da ide u Brisel bez platforme i strategije.

Lider Alijanse za budućnost KiM Ramuš Haradinaj optužio je Kurtija da beži i da se krije, najverovatnije od Srbije, prenosi Koha.

"Danas pred nama nije premijer, već lider koji ne zna zašto, ali je odlučio da se krije i beži. Nije mi jasno od koga. Od koga bi drugog do od Srbije koja ima prevlast nad njim. A on nema jasne odluke i objašnjenja za poziciju Kosova. Da li se možda krije od međunarodnih partnera", rekao je Haradinaj.

On je dodao da se Kurti možda krije i od SAD jer ih nije pozvao da se dogovore oko dijaloga.

"Kako se premijer Kosova usuđuje da ide na sastanke pod pokroviteljstvom EU bez SAD. Zašto se ne obrati predsedniku SAD da zatraži specijalnog izaslanika za dijalog Kosova i Srbije", rekao je Haradinaj.

Lider Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj rekao je da se Kurti ponaša kao polaznik letnje škole i da je u Skupštinu došao kao na seminar.

"Način na koji govori o dijalogu je šarlatanstvo. Očekivao sam da danas pričamo o dijalogu i da premijer iznese principe, ciljeve, krajnje rokove. Međutim, građani bi trebalo da znaju da dijalog nije politički spremljen na diplomatskom nivou", rekao je Hodžaj.

On je optužio Kurtija da ima pogrešan pristup dijalogu i da ide na njega bez platforme i strategije.

"Kršite vaše obećanje da u dijalog nećete ući bez izvinjenja. Aljbinov novi dijalog je fotografija sa (predsednikom Srbije Aleksandrom) Vučićem. To je ono što smo videli juče u dvorištu Univerziteta. To su nova ovlašćenja za ZSO. Očekujemo da nam kažete da li će nas preostalih pet država EU priznati,da li ćemo ući u NATO, da li će biti uzajamnog priznanja", rekao je Hodžaj.

Lider Demokratske stranke Kosova Ljumir Abdidžiku poručio je Kurtiju da ne sme da izbegava obaveze koje ima kao premijer i da ne misli da ga niko neće osuditi zbog procesa dijaloga.

"Idete nepripremljeni u dijalog. Postoje određeni principi od kojih premijer ne može da odustane. prvi princip je da se dijalog održava sa Kosovom, ne zbog Kosova", rekao je lider DSK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: