Nemački mediji se pitaju: "Da li je Srbija raj?“

Štampa na nemačkom jeziku nastavlja da piše hvalospeve o uspešnoj vakcinaciji u Srbiji.

Izvor: DW

Sreda, 07.04.2021.

17:29

Nemački mediji se pitaju:
EPA/Georgi Licovski

Skoro sa nevericom se dočekuje to što se u Srbiji mogu vakcinisati i turisti.

Švajcarski tabloid Blik piše da je Srbija sve popularnija destinacija za „vakcinalni turizam“. „Poneka doza im pretekne u ovom maratonu sa vakcinacijom. Dragocene flašice niko ne želi da baci. Zato je Srbija otvorila granica za strane, pogotovo sa Balkana.“

„To je znak solidarnosti. Ali u Srbiji vakcinišemo i Švajcarce. Mogu da se prijave“, rekao je ambasador Goran Bradić za Blik.

Bečki Viner cajtung piše: „Na stolu su četiri cepiva: Fajzerovo, Astrazenekino, Sinofarmovo i sputnjik. Biraj, kažu. Da li je ovo raj? Jeste, za one koji hoće da se vakcinišu. Srbija je trenutno zemlja u kojoj teku med i mleko farmacije. Tamo, kažu oni koji su probali, ne samo da možeš odmah da se vakcinišeš, nego možeš i da biraš cepivo. Svejedno koliko imaš godina i da li si u prioritetnoj grupi.“

List navodi da, osim srpske zajednice, i dalje malo koji Austrijanac ide do Srbije da se vakciniše. „Ali drukčije je u Italiji“, navodi list. „Nebrojeni Italijani su se preko portala srpskog konzulata u Milanu i ambasade u Rimu prijavili za vakcinaciju, prenose italijanski mediji.“

I to iako do 30. aprila nema direktnih letova pa Italijani moraju da lete preko Beča ili sednu u automobile da bi došli do Srbije.

U tekstu se navodi da je Srbija do sada pribavila oko 3,5 miliona doza vakcine, od čega 2,5 miliona otpada na kinesku kompanije Sinofarm. Oko 26 odsto punoletnih građana u Srbiji dobilo je barem jednu dozu.

„Cepivo Sinofarma i sputnjik nosi dašak budućeg geopolitičkog uticaja zemalja proizvodnje. Srbiji, koja ima tek status kandidata za EU, to je svejedno. Zahvaljujući višku vakcina, vakciniše se ko god hoće“, piše Viner cajtung.

O sličnoj temi piše i drugi bečki list Standard. „Kao da smo usred Hladnog rata: na Balkanu se pandemija od početka posmatra kao geopolitička borba. Prozapadno orijentisane države prose pomoć u Briselu i demonstrativno odbijaju kinesku ili rusku pomoć, kako bi pokazale lojalnost“, navodi se u tekstu.

„U Srbiji i proruskom delu Bosne Republici Srpskoj cepivo ne samo da uzimaju sa svih strana, već bivaju upregnuti u propagandu Moskve ili Pekinga“, navodi list, citirajući srpske zvaničnike koji hvale kinesku vakcinu.

Dodaje se da su zemlje poput Severne Makedonije ili Crne Gore odustale od uzaludnog čekanja na pomoć EU i sada daju bilo koje vakcine koje mogu da dobiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Podeli: