Dvojno državljanstvo u Crnoj Gori: Ko će moći da ga ima i koji su uslovi?

Zakon o crnogorskom državljanstvu koji, za razliku od mnogih zemalja u okruženju i Evropi, zabranjuje posedovanje dva pasoša, mogao bi uskoro da bude promenjen.

Izvor: Blic

Utorak, 23.02.2021.

21:44

Dvojno državljanstvo u Crnoj Gori: Ko će moći da ga ima i koji su uslovi?
Foto: Profimedia

To bi značilo da će tamošnji žitelji, ako ispunjavaju uslove, moći da uzmu i državljanstvo Srbije, a ovdašnji crnogorsko. Promene se, kako je premijer Zdravko Krivokapić ranije govorio, neće odnositi na dobijanje prava glasa, piše "Blic".

Kako prenosi ovaj medij, narednih dana biće formirana međuresorna komisija koja će raditi na izmenama postojećeg zakona o državljanstvu. Ona treba da u što kraćem roku predloži zakonsko rešenje za građane koji žive u Crnoj Gori. Dodaju da je do 23. februara oko 600 građana Crne Gore već je podnelo zahtev za crnogorskim državljanstvom.

"To su građani koji žive, školovali su se i rade u Crnoj Gori, neki i ceo život, ali su se primera radi rodili u Srbiji. Njihovi roditelji žive u Crnoj Gori, oni plaćaju porez državi Crnoj Gori, a do sada nisu imali mogućnost da dobiju državljanstvo. Imamo nerešene slučajeve da roditelji nisu rođeni u Crnoj Gori, ali dete jeste i niko od njih nema crnogorsko državljanstvo iako žive ovde godinama", kažu u Vladi Crne Gore.

Sadašnja vlast smatra da je postojeći zakon rigorozan i diskriminatorski. Odrednica koja bi takođe trebalo da bude promenjena je da crnogorsko državljanstvo može dobiti samo ono lice koje dostavi rešenje o ispisu iz državljanstva druge države.

Podsetimo, najavu rešenja ovog pitanja pokrenuo je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, napominjući da je veliki posao pred Vladom. Premijer je i ranije govorio o problemu državljanstva, navodeći da je ono pravo izbora, ali i kako je dodao, treba ga razlikovati od prava na glasanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli: