Politička karijera Majka Pensa zavisi od Trampa: "Bili su kao Betmen i Robin"

Ishod trke za predsednički mandat u Beloj kući uskoro će biti poznat.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2020.

20:05

Politička karijera Majka Pensa zavisi od Trampa:
Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Uporedo sa tim, čini se, biće poznata i politička sudbina Majkla Pensa, aktuelnog potpredsednika.

Majk Pens – Kraj jedne političke karijere?

Kao da predsednički mandat Donalda Trampa nije bio dovoljan šok za dobar deo američkog društva, pa su Sjedinjene Američke Države njegovom pobedom dobile i jednog od najkonzervativnijih potpredsednika u novijoj istoriji – Majka Pensa.

Pens je prešao "dug i trnovit put" da bi stigao do Vašingtona. Politički veoma ambiciozan, dugogodišnji radio voditelj, kongresmen, guverner savezne države Indijane, te naposletku od 2017. godine i potpredsednik SAD u Trampovoj administraciji. Njegovu političku karijeru obeležilo je nekoliko neuspeha, ali i upornost, koja ga je dovela tu gde jeste.

Nikola Milinković sa portala Americki-izbori.rs za B92.net podseća da je Pens izabran kao Trampov potpredsednik zato što je bio pouzdan, iskusan konzervativac i republikanac, dok su u vezi s Trampom tada još postojale sumnje u partiji. "Pens je vrlo smiren i staložen i nekad predstavlja dobru protivtežu Trampu, koji često misli i govori brzo, a ponekad i neoprezno", kaže Milinković.

Dr Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije Instituta za društvene nauke, vidi Pensa kao političara koji nije revolucionaran, već potpuno konzervativan i uporan tip iz drugog plana, koji poštuje sve konvencije konzervativne američke politike.

"Samim tim poštuje i konvenciju da se aktuelni potpredsednik ne kandiduje protiv aktuelnog predsednika, nego da proba da mu služi osam godina, kao što su služili Bajden Obami i Buš Stariji Ronaldu Reganu, pa da se onda eventualno kandiduje. Običaj je da potpredsednik sačeka drugi mandat predsednika ako ga ovaj dobije, pa da onda pokuša sam. Mislim da su to razlozi što se Pens nije kandidovao", kaže Cvetićanin za B92.net odgovarajući na pitanje o razlozima zašto se Pens nije kandidovao za predsednika.

Pored toga što je Pens imao neke standardne potpredsedničke dužnosti, Milinković kaže da je svakako najznačajniji zadatak imao ove godine u predvođenju štaba za odgovor Bele kuće na pandemiju kovida 19, kada je administracija zbog odgovora na širenje virusa hvaljena od guvernera iz obe partije zbog snabedevenosti države zaštitnom opremom, testovima i respiratorima.

Ipak, Cvetićanin smatra da Pens može postati predsednički kandidat samo u nekoj ekstremnoj situaciji.

Inače su mediji, posebno na početku mandata Trampove administacije, u Pensu videli budućeg kandidata na sledećim predsedničkim izborima. U godinama za nama provejavalo je ime Majka Pensa kao logičnog naslednika 2020. ili 2024. godine, zavisno od Trampove sudbine.

Moguće je da ćemo Pensa videti kao kandidata 2024. godine, kaže Milinković. "Ali to će u velikoj meri zavisiti od rezultata ovogodišnjih izbora, ali i toga kakvu će reputaciju zadržati Tramp i njegova administracija u slučaju poraza", ocenjuje naš sagovornik.
Foto: EPA-EFE/Anna Moneymaker / POOL
"Bili su Betmen i Robin"

Da li je Pens uistinu Trampov čovek od poverenja?

"Majk Pens i Donald Tramp su u javnosti nastupali kao Betmen i Robin. To je možda najbolja metafora za njih dvojicu. Oni nikad nisu bili neskladan predsedničko – potpredsednički par", ocenjuje dr Neven Cvetićanin.

Po rečima Milinkovića, čini se da je Pens jako lojalan Trampu, a to je nešto što aktuelni američki predsednik izuzetno ceni.

"Tramp uglavnom voli da bude u centru pažnje i Pens mu u tom smislu ne stoji na putu, a opet radi značajan posao koji Tramp nije u mogućnosti. Tramp ga nije nijednom javno kritikovao i ne deluje da je bio blizu da Pensu kaže čuveno 'You're fired!' što je voleo da radi u svojoj karijeri pre politike, a i tokom svog mandata sa mnogim drugim članovima svoje administracije koji nisu dugo trajali na svojim funkcijama", dodaje Milinković.

Cvetićanin kaže da je Pens po nekim stavovima još konzervativniji od Trampa, koga smatra "konzervativcem iz nužde".

"Tramp je rođeni Njujorčanin, on je konzervativac iz nužde, jer mu je krenula ta priča, dok je Majk Pens po ubeđenjima ozbiljan konzervativac. Rođen u Indijani. Veoma neguje te konzervativne vrednosti. Ulazi u debatu sa Demokratama. Njegova pozicija u odnosu na njih je idelološka. Pitanje je kako bi Pens bio spreman na neki kompromis sa Demokratama, ukoliko zatreba", navodi on.

Smatra da Pensova karakterna struktura ide uz Trampa, koji je, kako kaže, verovatno imao u vidu sve njegove osobine kada ga je birao.

"Pens je konvencionalan čovek, koji na prvom mestu ističe da je prvo hrišćanin, pa da je onda sve ostalo, pa i Amerikanac. Jedan skrušen i strpljiv čovek, koji se ne nameće u prvi plan. On je služio samo jedan mandat u Kongresu i onda otišao da bude guverner Indijane. Nije imao isksutva u visokoj politici, kao Bajden, koji je 30 godina senator. Verovatno je Tramp kada je birao, birao nekoga po karakteru ko može da nadomesti njegovu živopisnu ličnost – upravo svojom nekom skromnošću, konvencionalnošću, držanjem po strani", zaključuje Cvetićanin.

Inače, čini se da će Pens na funkciji potpredsednika SAD zbog "krutog" i doslednog karaktera ostati upamćen kao jedna od ključnih ličnosti u Vašingtonu. Sušta suprotnost Donaldu Trampu, junak ultrakoznervativnih hrišćana, kako ga je Frans pres jednom prilikom okarakterisa.

Predstojeći meseci, a možda i dani, odgovoriće na pitanje o nastavku karijere Majka Pensa.
Foto: EPA-EFE/Leigh Vogel / POOL

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Podeli: