Društvenim mrežama kruže opasni pozivi: Demonstranti smišljaju nove, ekstremne akcije po Srbiji FOTO

Poslednjih dana na društvenim mrežama prisutni su pozivi na građansku neposlušnost koja poprima sve ekstremnije oblike.

Izvor: B92

Nedelja, 12.07.2020.

12:48

Društvenim mrežama kruže opasni pozivi: Demonstranti smišljaju nove, ekstremne akcije po Srbiji FOTO
FOTO: TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

Tako se ljudi pozivaju na blokiranje auto-puteva, saobraćajnica i državnih institucija, zatim na opšti štrajk u državi, pa sve do povlačenja štednje iz banaka.

Takvi pozivi šire se preko različitih aplikacija, grupa na Vajberu, Fejsbuka, Tvitera i drugih društvenih mreža.

Bivši obaveštajac Boža Spasić upozorava da su ovakvi pozivi veoma opasni, jer vrlo lako mogu da prerastu i u terorističke akcije.

"Na protestima smo već videli neku vrstu gradskog terorizma, a to je ono zasipanje policije kamenicama. Ovo je bukvalno poziv na anarhiju i verujem da iza toga stoji neka ekipa koju će brzo da otkriju naše službe i policija za visokotehnološki kriminal", kazao je on.

Spasić je objasnio i zašto takvi pojedinci koji pozivaju na ekstremne akcije žele da ostanu anonimni, pa često sa takvih naloga i pozivaju na akcije.

"Anonimni su, jer ovo zahteva krivične sankcije. Slični pozivi kružili su i u Francuskoj tokom protesta žutih prsluka, u Poljskoj", objasnio je Spasić.
Foto: Printscreen/Twitter
Foto: Printscreen/Twitter

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Podeli: