RIK odbila prigovore "Moramo" i "Ajmo ljudi" na rešenja OIK

RIK usvojio je rešenja kojima se odbijaju prigovori koalicije "Ajmo ljudi-Boris Tadić" i koalicije "Moramo" na rešenja opštinskih izbornih komisija (OIK).

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.04.2022.

18:58

RIK odbila prigovore
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Time su odbijeni zahtevi tih koalicija za poništavanje glasanja na pet biračkih mesta u Vrbasu i Staroj Pazovi na parlamentarnim i predsedničkim izborima. Komisija je odbila prigovore uz obrazloženje da su podneti od neovlašćenih lica.

Na današnjoj sednici RIK je odbila prigovore na rešenja Opštinske izborne komisije Vrbas od 7.aprila 2022.godine koje je podnela koalicija "Ajmo ljudi-Boris Tadić", a u kojima se predlaže da se usvoji zahtev te liste da se zbog nepravilnosti tokom izbornog procesa poništi glasanje na biračkim mestima 20, 24 i 30 u opštini Vrbas na parlamentarnim i predsedničkim izborima.

Koordinator RIK-a Milovan Amidžić je obrazložio da je prigovore kao ovlašćeno lice ispred koalicije "Ajmo ljudi-Boris Tadić" podnela Tamara Miljanić na osnovu člana 150 Zakona o izboru narodnih poslanika i na osnovu člana 156 može da podnese žalbu Upravnom sudu, ali da nije bila ovlašćena da podnese zahtev za poništavanje glasova.

Član RIK-a Vladimir Todorić je naveo da je zahtev za poništavanje glasanja podnelo isto lice koje je ovlašćeno za zastupanje koalicije i koje je, kako kaže, podnelo prigovor RIK-u na odluku OIK u Vrbasu.

"Zahtev za poništavanje glasova podnosi podnosilac proglašene liste, ne vidim kako može da se kaže da nije ovlašćeno lice podnelo zahtev za poništavanje glasova", rekao je Todorić.

On je dodao da se u odluci opštinske izborne komisije kaže da nije bilo primedbe u zapisniku o radu biračkog odbora, a da su u materijalu koju su dobili članovi RIK-a dobili taj zapisnik i da je zaokruženo da ima primedbi.

Takođe, RIK je odbila dva prigovora na rešenja Opštinske izborne komisije u Staroj Pazovi od 7. aprila 2022.godine koje je podnela koalicija Akcija-Ekološki ustanak-Moramo i predložila poništavanje glasanja za izbor narodnih poslanika i predsednika Republike na biračkim mestima broj 24 i 53 u toj opštini.

Obrazloženo je da podnosilac ispred koalicije "Moramo", Milan Turanjanin, nije bio ovlašćen za podnošenje tih prigovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Podeli: