"To je šansa da u toj oblasti imamo prosečne plate između 5.000 i 12.000 evra"

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da će o projektu "Jadar" građani dati poslednju reč na referendumu.

Izvor: B92

Nedelja, 13.06.2021.

09:00

Foto: Depositphotos/yeti88

"Svakako će na referendumu građani dati poslednju reč, ali oni moraju da znaju sve podatke. Poslednjih meseci slušamo poluistine i lazi koje dolaze sa mnogih strana. Država je odgovorna, bićemo potpuno jasni i pokazaćemo sve činjenice. Još ne znamo kakav će biti uticaj na životnu sredinu, jer studija nije završena", rekla je Mihajlovićeva za TV Kurir.

"A priče o tome da će Mačva biti potopljena, da će Sava nositi otpad do Beograda nisu samo političke, to je i širenje panike. Razumem istinske borce za prirodu, kao i ljude koji ovu temu nameću kako bi dobili na političkom značaju, ali nije dobro da se političari služe neistinama, obmanjuju javnost i šire paniku", kaže ministarka.

Mihajlovićeva je istakla, navodi se u saopštenju, da je jadarit razvojna šansa, jer otvara mogućnost da imamo čitav lanac proizvodnje litijuma, litijumskih baterija i fabrike električnih vozila.

"To je šansa da imamo u toj oblasti prosečne plate između 5.000 i 12.000 evra. Sve će biti javno objavljeno, a prema onome što do sada znamo je da će, ako se zato budemo odlučili, to biti rudnik sa podzemnom eksploatacijom, koristiće se nove tehnologije i veći deo će biti digitalizovan. Ipak, da li će projekat Jadar zaživeti zavisiće od volje građanki i građana, ali je sigurno da će sve regulative, ne samo domaće, već i evropske u pogledu zaštite životne sredine morati da se poštuju", kazala je Mihajlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Podeli: